Mennyiség vagy minőség?

Ha megkérdeznéd, a legtöbb ember azt válaszolná, hogy a minőség a fontosabb és eszerint is élik az életüket. Ez jó, de nem mindenhol.

Vegyünk egy egyszerű példát. Mit szeretnél? Mindennap enni valami átlagos kaját, vagy csak 2 naponta, de akkor valami extrát?

Szóval a mennyiség legtöbbször fontosabb.

Egy hadsereg esetében a legjobb harcosokat is legyőzi előbb-utóbb a túlerő. És pillanatok alatt veszíthetsz az életben, ha nem tudod, hogy a mennyiség az első a minőség a második.

A szórakozó helyeken, nem azok jönnek össze a legjobb pasikkal vagy csajokkal akik sokáig várnak a "megfelelőre", hanem azok akik gyorsan sok lánnyal/fiúval megismerkednek.

Az állás keresők közül az kapja elsőnek az állásokat, aki a legtöbb helyre elküldi az önéletrajzát. Akik várnak a "minőségi" állásra nem eredményesek.

Azok a vállalkozások szerzik meg elsőnek a vevőket, akik folyamatosan reklámoznak és azonnal kiküldik a reklámjaikat. Akik nem küldik ki, mert még mindig nem tökéletes, azok nem termelnek bevételt. Bármilyen reklámot jobb kiküldeni mintha nem küldenél semmit.

Nem arról van szó, hogy a minőség nem fontos. Igen is az. De csak a második helyen áll a mennyiség után.

Aki nem ismerkedik meg elég emberrel, nem tud majd ideális párt választani magának, mert nem lesz kik közül. Aki munkát keres és nem küld el elég önéletrajzot nem kap állást, vagy azt kapja, ami éppen jutott. És az a cég sem lesz sikeres aki vár, hogy majd csak elkészül a tökéletes reklám.

Tehát azonnal a mennyiséggel érdemes foglalkoznunk. Később ráérünk javítani a minőségen: kiválasztjuk a nekünk való lányt vagy fiút, válogathatunk az állások közül, és sokkal hatékonyabbá tehetjük majd a reklámunkat. De addig is a mennyiség az első.

Te mit gondolsz?

Láthatóság: 

Hozzászólások

Moky Viktor képe

Való igaz!
Sokáig - sőt még sokszor mindig - beleestem ebbe a hibába, hogy a minőséget hajszoltam minden áron.
Előbb kellett volna találnom valamit, amiből sokat tudok könnyen csinálni, hogy biztosítva legyen a megélhetés, (persze nem bóvlit, csak egyszerűt) utána kellet volna csak foglalkoznom, azzal hogy a legjobbat nyújtsam, mert azt sokkal nehezebb küzdve, mint "játszva".

Jakab Gábor képe

Valóban így van, bennem - és úgy látom sokakban - ellentétben áll a két nézőpont.

Én nagyon nehezen tudom elvenni a minőségről a figyelmemet, pedig tudom, hogy másképp sokkal gyorsabban haladnék az élet minden területén.

Viszont mindenkinél eljön egy pont, amikor már eléggé "megéhezett" ahhoz, hogy ha meglát bármilyen ételt, akkor nekiessen.

Az ember annál inkább ad a minőségre, minél jobban megteheti. Attól függetlenül, hogy természetes igény, mutatja az elkényelmesedés fokát is.

Pethő Csilla képe

Egyetértek.
Bár, mint az előttem szóló, én is hajlamos vagyok elsőre is túl sokáig foglalkozni a minőséggel. Így aztán alaposan lelassulok. De akkor is késztetésem van rá, hogy vacakot ne adjak ki a kezemből és azt hiszem, túlzásokba esem. :)

Debreceni Zoltán képe

Annyiban nem értek egyet Veled Péter, hogy ha pl. fáj a fogam, akkor nem fogok beülni 12 különböző fogorvoshoz, hogy megtudjam, melyik a legjobb..
Mint ahogy a hölgyek sem vándorolnak nőgyógyásztól-nőgyógyászig, vagy egy agytumorral küzdőnek sincs esélye a válogatásra.
Ezek lehetnek az átlagot erősítő példák, de ezekben az esetekben a minőség fényévekkel fontosabb, mint a mennyiség.
Igen, igazad van abban, hogy az életünk nagyon sok területén a mennyiség fontosabb, én pl. 12 különböző márkájú autót vettem meg, és adtam el, mire a Merci mellett döntöttem.
A munkám során is több tucat emberrel beszélek, mire találkozok egy olyan adottságúval, aki alkalmassá válik, hogy a Gazdagodás Akadémia trénere legyen.
Tehát én azt mondom, hogy nem lehet azt kijelenteni, hogy az életünkben minden esetben a mennyiség fontos, bizony vannak élethelyzetek, amikor a minőség sokkal fontosabb!
Köszi a figyelmet:
D.Z.

László Jánosné képe

Szerintem is a mennyiség előbbre való és,ha már van sok vagy több ráérünk a minőséggel foglalkozni!Kiválasztani a legjobbat a legmegfelelőbbet!

B.Kiss Edit képe

Szia Péter!

Tény hogy sokszor én is hajlanék a minőségre de az olykor megfizethetetlen és be kell érnem az olcsóbb többel, például ruhák terén.
Az állás esetén volt idő, mikor nekem is be kellett érnem egy kevésbé minőségivel, de ez a későbbi minőségit támogatja.
Szóvel valahogy az élet adja, hogy nem éri meg várni a minőségre...
A mennyiség mutatja meg a minőséget is, ha van az embernek összehasonlítási alapja. Honnan tudhatnánk, mi a minőségi, ha nem lenne viszonyítás.
És igen is a beteg is fel szokott keresni több orvost, hogy a minőséget megtalálja, persze nem vészhelyzet esetén, hanem a krónikus esetekben.

Zsuzsanna képe

Nem a nagy multifizetésüeket kel figyelni ök azt vesznek amit akarnak nem kell szemelöt tartani hogy holnapra is juson.Én sajnos 4-órás munka utáni fizetésből kell gazdálkodnom ezért szeretnék cserélni egy politikus fizetésüvel ö hogy össztanába és vásárólna fejfájás és gond nélkul hogy mindenre juson számla rezsi és kaja.Négy órás munkára hadne írjam mennyit adnak és gerincbeteg vagyok de lenem százalékolnak.Nos egyi a feldobót kérdéseidre Zsuzsanna

Nagy Szabolcs képe

Egyetértek Péterrel,

ha a haladás, a hatékonyság a cél, akkor egyértelmű, hogy a mennyiség az első és a minőség utána.

Azért haladtam én is lassan eddig, mert olyan állatira igényes voltam mindenben. Magyarul, tököltem.

De legalább már beláttam, hogy ez hiba (már ha a cél az, hogy minél előbb pozitívba fordítsam a pénzügyi kimutatásom - márpedig most már az a cél, ráadásul sürgős a dolog) és ki fogom javítani.

Üdv és további szép napot mindenkinek! :)

Anonymous képe

munka terén a minőség és a mennyiség is egyaránt fontos volt, mivel pék szakmunkás vagyok, és élelmiszeriparban dolgoztam.ruhák terén inkább az olcsóbbat választottam és ezzel most is így teszek mivel nem tehetem meg hogy minőségi ruhákat vegyek a családomnak. persze ha lenne pénzem akkor is olcsóbbakat vennék mint minőséget mert az olcsóbból többet lehet venni. Bár havi 70.000ft bol lassan már semmire sem telik, épp hogy csak élünk belőle hárman. Szomorú de ez van ha lenne állásom jobb lenne de mivel nincs igy ebből gazdálkodom amig tudok. álláslehetőségem semmi akármit teszek és akárhová megyek csak elutasitást kapok.

Nagy Ervin Tamás képe

Szia Péter!
Általában igaz a mennyiségre vonatkozó állításod de a hozzászólásokból is kiderül, nem minden esetben. Helyzet specifikus a dolog. Adott helyzet hol ezt, hol azt kívánja meg. Azért azt is be kell vallanunk, hogy egy rosszul megírt reklámszöveg, ahol a minőség silány és csak kiküldjük megannyi embernek, többet árthat mint ha egyáltalán nem küldenénk el. Törekedni kell a minőségre is a mennyiség mellett. Szóval nehéz éles határvonalat húzni e témakörben. Érezni kell...
További szép napot! Tamás

Halász Károly képe

Péter hirtelen sok kérdést és szélsőséges módon feszegetsz.
Viszont az élet erről szól.

A hozzáállás a legfontosabb.
Tetszik, nem tetszik előbb-utóbb egy rendszer kiveti magából a nem odavalót.
Mit akarsz? Milyen ember vagy? Valóban értesz é ahhoz amit csinálsz. Mennyire becsülöd a vásárlóközönséged?
Az eladás a munkaerőnkre is vonatkozik.

Kérdés a főnöknek vagy a feladatnak akarsz megfelelni?

Ha valamiben jó vagy azt szívesen osztod meg másokkal, tehát minőséget próbálsz nyújtani.

Ha viszont mindig apuka mondja meg, hogy mik az elvárások akkor a mennyiség tűnik fontos dolognak.

Az arany középút a helyes megoldás.

Vagy is a valós ár érték arány előbb-utóbb kialakul.

Lásd kínai cipők az ár lényegében nem változott de a piacon maradás érdekében a minőség igen.

Tehát a célpiacnak megfelelő minőséget megfelelő áron, és az üzlet talpon marad.
Sőt mi több!
Ha a minőség az adott sáv felsőrészén helyezkedik el, az lehet akár egy félkirályság kedvenc márkája is.
( Félországot ellátó kenyérbolt hálózat. Van szerencsém ilyet ismerni.)
Szerintem a helyes válasz: Tisztességes ajánlat, tisztességes haszon!!

Vagy tévedek?
: o)>

Joci képe

Ha csak pénzt akarok keresni, akkor a mennyiség a fontos, ha költeni, akkor a minőség.
Hiszen az átlag, mint ahogy a szó is mutatja, átlag emberekből tevődik össze, tehát nem a gazdagokból.
Mivel belőlük van sok, érdemes őket megcélozni, ha pusztán pénzkeresésről, és nem valami túlmisztifikált, vagy erkőlcsileg megideologizált meglátásról van szó..

De ha az illetőnek olyan látásmódja van, hogy szeretne úgymond nyomot hagyni maga után, akkor érdemes a minőségre törekedni, mert a minőségnek hosszabtávúbb, mondjuk tradicionális hírértéke van, mint az olcsóságnak.. De persze nem olyan gyors.. Álltalában.

Anonymous képe

A lényeg a haszon. Többek között a kettő arányának a megfelelő eldöntésétől függ hogy egy menő vállalalat vagy csőd lesz a vége.

Eti képe

Nem voksolhatunk mennyiség vagy minőség mellett, mivel az élethelyzetek más és más döntést igényelnek.
Példázhatunk csupán, hogy egy-egy meghatározott dolog, szolgáltatás, emberi kapcsolatok kialakítása...stb. esetében, melyik alternatíva
mellett döntünk...

Szőke Edit képe

Sziasztok!

Egyetértek, az esetek többségében a mennyiséggel kell kezdeni a dolgot, azután érdemes ráhajtani a minőségre.

A TV-ben van néhény reklám, ami engem annyira irritál, hogy azonnal megfogadom, hogy soha nem vásárolok abból a termékből, vagy a környékére sem megyek az adott szolgáltatónak.

Egy alapvető minőségi szintet minden esetben be kell tartani, nehogy az ellenkező hatást érjük el.

Üdv: Edit

Yola képe

akkor az egyes pont, az átlagos kaja is lehet minőségi és az extrának elnevezett sem biztos, hogy minőséget takar.
2 pont, az egy bokor egy hurrá korszaka réges régen elmúlt
nézz végig a történelmen és mindig az adott kor minőségi fegyvereinek elérése volt a cél, mert az hordozta a győzelmet. ( a maiakról már ne is beszéljünk, még a terroristák sem a minél többen vagyunk, annál könnyebben célt érünk elvet követik- bár az ő felfogásuk a minél több ember elpusztítása- ami ugyan csak nem áll egyenes arányban a cél elérésével)
3 pont, egy jó kapcsolat kialakítása sem a mennyiségen múlik- bár nagyobb a merítési arány- hanem a minőségin, vagyis csak azzal tudsz jó kapcsolatot kialakítani, akit jól ismersz ( az utólag rájövök majd dolgokra vagy beletörődök, nem biztos hogy nagyon nyerő)
4 pont, álláskeresők, naponta több önéletrajzot is kapok, miután nem hírdettem állást, kifejezetten bosszant a dolog, úgyhogy gyakorlatilag olvasás nélkül törlöm, a telefonos megkereséseknél szoktam tanácsot adni, illetve, ha olyan állást keres, hogy az ismeretségi körömben előfordul, akkor adok elérhetőséget.
5 pont, reklámok, a folyamatosan küldött reklámokat, az emberek 99% folyamatosan dobja ki, illetve törli a postaládájából.
A munkák megszerzése 90%ban ismeretségeken múlik.
De.
Abban a pillanatban, ahogy új főnök van, az hozza sleppjét és már el is estél az addig biztosnak tűnő megrendeléstől.

Amikor nekem van szükségem valami, akkor átböngészek mindent, hogy a legoptimálisabb ár-érték arányt megtaláljam.
Pusztán divatból nem veszem meg a legújabb-sokszor még kiforratlan terméket- csak azért mert valakinek már van, vagy mert reklámot láttam róla.
Egyébként talán a reklám a legnehezebb.
Amikor pl, felhívnak 50en, hogy melyik bankba és mibe fektessek pénzt, vagy vegyek fel kölcsönt, akkor azt szoktam mondani: csak nem képzelik hogy olyan helyre fordulok, ahol így kell fogni a kuncsaftokat.
Az állandóan reklámmal való bombázást én úgy értékelem, hogy kiskorúnak tekintenek, aki nem tudja eldönteni, hogy ha szüksége van valamire, azt hol keresse.

Anonymous képe

Szerintem simán a minőség az első a kettő közül!Ha nem csinálsz minőséget,észre veszik,hogy nem dolgozol rendesen-hát neked annyi!
Biztos,hogy a minőség a fontosabb!!!!!!!!!!!!!!!!!!

laci28 képe

Egyetértek a többséggel, vagyis hogy nem annyira fekete, vagy fehér a dolog. Mit ér a nagy mennyiség, ha valami használhatatlan, vagy ehetetlen és mit ér a minőség ha tegyük föl a fél fogadra nem elég.
A kettőt nyilván ötvözni kell ahhoz, hogy elfogadható legyen, vagyis egy bizonyos igényt ki tudjunk elégíteni.

Munkaerőpiacon? Írhatok én száz önéletrajzot egy silány rabszolgának sem való álláshoz, miközben tudom, hogy egy porcikám sem kívánja a megalázó munkát. Tudom hogy ez egy mesterségesen generált folyamat eredménye, hogy így szerezzenek sok és olcsó, bármikor elküldhető munkaerőt.
Tudom, ha belemegyek ebbe a játékba, csak vesztes lehetek.
Tudom, hogy ebből csak egyfajta magasabb tudatossággal és összefogással szabadulhatunk, tudom, hogy a drága átképzések semmit sem érnek, viszont nagy haszon valakinek, miközben lejjebb döngöl rétegeket. És azt gondolom, ha nem tetszik amit írok akkor kivághatod innen, mint Hanzi a makk alsót és ha sérti az érdekeidet, akkor ezt tedd is meg! ...:)

Üdvözlettel: Laci

Agg Kálmánné képe

Szerintem a minőség nagyon fontos dolog. A mennyiség is, de csak akkor ha nem megy a minőség rovására.
Beleolvastam az eddigi hozzászólásokba és volt a munkahely kereséssel kapcsolatos hozzászólás, némiképp igaza van és jól látja a mai magyar munkahely kereséséi lehetőséget.

Üdv: Marcsi

Zoli képe

1.Én jobban alszom, ha minôségi munkát végzek, mert a második rossz munka után senki nem fog megrendelést adni.
2.Inkább megyek minden harmadik napon egy minôségi uszómedencébe, mint minden nap oda ahol bôrbetegséget kapok
3.Ez így van a nyilvánosházakkal is
4.Inkább legyen egy Mercédeszem újan megvéve és tartom 5 évet, mint évente egy új Trabantom.
Sorolhatnám a végtelenségig. Ez attól függ, hogy mirôl beszélünk és miként állítjuk be a kérdést.A kérdés baromság.

Joó Szilvia képe

Mindkettő fontos, és meg kell találni az arany középutat, hogy egyik se menjen a másik rovására.
Az alapján amit írsz, megértem, hogy bizonyos szituációkban fontosabb lehet a mennyiség a minőségnél, azonban legalább jó (ha nem is kiváló) minőség nélkül nem sokra lehet menni a mennyiséggel.
Például hiába küldi el egy álláskereső az önéletrajzát 1000 helyre, ha az például tele van helyesírási hibával.
Nagy mennyiség és jó minőség lehet hogy jobban megtérül, mint a kiváló minőség is kis mennyiség, ugyanakkor a rossz minőség még nagy mennyiség esetén sem kifizetődő.

Gergő képe

A mennyiség fontosabb mert több közül,több minőség lesz és hamarabb!

Laczi60 képe

Mindig a minőség van először és abból lesz a mennyiség.
Az élet bármelyik területén a minőség állja meg a helyét,
az más kérdés,hogy ki tudja megfizetni a minőséget!

Csilla képe

"A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN"
(EREDETI CÍM: THE PURSUIT OF HAPPYNESS
- főszereplő - WILL SMITH)

...nem tudom, hogy valaki közületek látta-e már ezt a filmet.
Érdekes, hogy egyből ez a film jutott eszembe, amikor a
"mennyiség-minőség" téma felvetésre került.
Mert
- a dvd lemezt a 9 éves fiam találta egy bevásárló központban az "olcsó" filmek között
- a film szerintem egyáltalán nem "olcsó" és ráadásul igaz történetet mesél el pontosan az álláskeresés és megélhetés témájáról
- azok kedvéért akik nem látták de megnéznék, nem mesélem el a történetet - mindenesetre egy emberről és családjáról szól, akinek óriási akaratereje van, és pontos célja...ami a túlélés...

Ennek és eddigi tapasztalataimnak eredményeként én is csatlakozom azokhoz, akik azt mondják, hogy a
"mennyiség vagy minőség" kérdésre a válasz mindig az adott helyzettől függ, mindig nagyon relatív...

M.Melinda képe

Első gondolatom az volt, hogy a minőség a fontosabb, de ahogy olvastam a sorokat, rájöttem, hogy valóban a mennyiség áll az első helyen. Hiába dolgozunk minőséggel, ha a mennyiség alacsony és nem tudjuk növelni nem sokat érünk vele.

Sándor Szabolcs képe

Eléggé megosztó kérdést tettél fel, és úgy gondolom nem lehet élesen szétválasztani a kettőt!Én azonban úgy gondolom, hogy a minőség mellett szavazom.Ugyanis hiába van egy vállalkozásod, és a mennyiségre mész, a minőséggel nem foglalkozol, akkor nem hinném, hogy sokáig sikeres lesz a vállalkozásod.Ha autót veszel, akkor sem rögtön az utadba akadó első autót fogod megvenni, hanem keresed az árban és minőségben megfelelőt.Minőség viszont nem egyenlő a márkával!Nem tudom, hogy emlékeztek e, volt egy olyan eset Magyarországon, hogy egy elektronikai cikkeket áruló cég behozott egy dvd lejátszót.Először 5000 Ft-ért árulták, majd egy meghatározó magazin, aki ilyenek tesztelésével foglalkozik, kihozta kitűnőre, és ezután a "boltban" rögtön felvitték az árát 30.0000 Ft-ra!Tehát aki minőségi dolgot akar venni az nézzen körül rendesen, és ne a márkára menjen, mert nem az jelenti a minőséget!Itt írták a fogorvosokat, orvosokat is.Ha minőségi fogorvoshoz, minőségi orvoshoz mész, akkor lehet, hogy kevesebbszer kell meglátogatnod, mint ha egy "tucat" orvoshoz jársz.És abszolút nem biztos, hogy a minőség drágább!!!Mint már mondtam a minőség nem egyenlő a márkával!Ez az én véleményem!És én inkább a minőségi reklámra "harapok", nem a "tucat" reklámra!

Évi képe

Végiggondoltam,és valóban igaz, hogy azokban az esetekben amikor a minőséget a mennyiség mögé helyezted az úgy van jól.
De ettől még nem értek egyet ebben a dologban. Számomra mindig a minőség a mennyiség elött van, legyen bárhogy is.
Gondold végig. Lehet nekem száz barátom, ha egyik sem az igazi.Egy szórakozóhelyen aki mindenkivel ismerkedik, az a többségben úgy tudatosúl, hogy senki nem elég jó neki, és mindenkin hamar túlad, továbbá az sem igaz, hogy bármilyen reklámot jobb kiküldeni, mint semmit. Egy rossz reklám ha kikerűl, az negtaiv fényt vethet a cégre, jobb esteben semleges marad, de a reklámköltségek nem ólcsok, és ha nem hoz bevételt, akkor nem érdemes bármit kiküldeni, mert az rontja a minőséget.
A minőség azért fontos, mert az ember megtanúl valamit értékelni, és azok a dolgok amik fontosak az életben, azok inkább minőségben, mint mennyiségben fontosak.
Példának okáért minap elég sokat gyalogoltam, de nem terhelt meg, mert egy nagyon kényelmes és minőségi cipő volt a lábamon, de eszebe jutott az amikor egyszer vettem egy gagyi lábbelit, és mennyire kinlódás volt akár hazasétálni benne.
Igazából a cáfolatokkal nem ellent akartam mondani az állításaidnak, hanem kijavítani, hogy nem lehet a mennyiséget a minőség elé tenni, inkább helyezzük egymás mellé.:)

jnegulcsi061 képe

Nagyon fontos kérdés. Szerintem a mennyiség fontosabb, mert az internetes vállalkozásokat alapul véve,minden marketinges
arra törekszik, hogy a honlapján növelje a forgalmat, mert
ez hoz számára több bevételt.Minél több helyen reklámozom az
eladásra szánt terméket vagy szolgáltatást,annál többet fogok
értékesíteni az csak egy következő szempont, milyen a minősége. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.
Zsuzsanna

Ordodi Erzsi képe

Egy fotókidolgozó cég rendszeresen reklámozza E-mailben a szolgáltatását, így mindig lesznek megrendelői a sok-millió emberből. Még akkor is, ha én, meg később az ismerősöm is "megjárta" a szolgáltatásukkal.Kétszeresen is mást kaptunk, ill. nem kaptunk, mint amit rendeltünk. Reklamációs E-mailre nem is válaszoltak. Az hogy mi soha többet nem rendelünk tőlük, az semmit nem ront a bevételükön, mivel a folyamatos, nagy mennyiségű reklám miatt mindig lesznek megrendelőik, akiket aztán továbbra is be fognak csapni.
Összegezve: ez a mennyiség-minőség kérdés attól függ, kinek az oldaláról nézzük sz.tem
Ja, és sajna egyre többen "alszanak jól" a csapnivaló szolgáltatásuk és nagy mennyiségű reklámjaikkal becsapott emberek ellenére.
Üdv.Erzsi

Tóth Józsefné Anna képe

Kedves Péter!
Mint mindig,most is húsba-vágó kérdést feszegetsz.
Úgy gondolom,az élet bármely területét is vesszük példának, egy bizonyos szint alá nem szabad kerülnünk a minőség tekintetében!Való igaz ,a mennyiség igen fontos, de a silány munka vagy termék nem hoz eredményt semmilyen területen sem.Azt hiszem, állandóan mérlegelve,a helyes arányt magunkban kialakítva, kell a mindennapok feladatait, problémáit megoldanunk és akkor nem lelassulva leszünk eredményesek, hosszú távon.
Sok sikert és mielőbbi jó eredményeket kívánok Mindnyájunknak! Anna

Imre képe

Kedves Péter.
A minőség és a mennyiség szerintem nagyon összefüggő-, és egymástól elválaszthatatlan fogalom. Bármit alkot, vagy gyárt az ember, ez a kettősség mindig meghatározza a vállalkozás élettartamát és a nyereségét. Abban egyet értek a hozzászólók többségével: mindig a mennyiségből lehet több minőséget realizálni.
Üdv mindenkinek Faragó Imre.

WELL TRANS kft. Danyi Jánosné Ilona képe

Szép napot mindenkinek !

Minél többször végzek valamit, annál több tapasztalatra teszek szert, majd jártasságot, képességet és készséget szerzek azon a területen.Egyre tökéletesebb lesz és a mennyiségből minőség lesz.

Felszeghy Eszter képe

Kedves Péter!
Nagyon kezdő vagyok a lapon, de ha érdekes, elmondom, mit gondolok. Az ember kategóriákban gondolkodik, a természet nem ismeri a kategóriákat. Vagyis nincsen, nem is lehet fekete-fehér válasz. Úgy gondolom, hogy nagyon helyesen vázolod a helyzetet a mennyiség javára, mert mostanában egy ilyen dömping-korszakot élünk. Sokan vagyunk, és lassan minden telítődik mennyiséggel. Pl ételek esetében az elhízás egyik fő oka, hogy mennyiséget eszünk minőség helyett. Valószínűleg mennyiséggel manipulálva sokkal gyorsabb a siker általában, és valószínűleg rövidebb ideig tart (pl vásárolt termék, barát, munka). Azt mondják, a gyerekek gyorsabban tanulnak nyelvet, mint a felnőttek. Hány évig kell ismételgetni ugyanazt a szót egy kisgyerekenk, mire 6 évesen végre tudja használni? Míg egy felnőttnek elég egyszer mondani, mert azonnal feldolgozza, köti jónéhány fogalomhoz, emlékhez, és soha nem felejti el. Vagyis, szerintem mennyiséggel már minden telítve van, a minőség fokozása határtalan. Az a kérdés, sokáig akarunk-e élni, vagy jól? Ha mindkettőt, akkor szuperprodukció is kell hozzá, sokat és jól!

Pasztuhov Balázs képe

Sziasztok!

Az én véleményem az, amit a Péter is megfogalmazott végülis a bejegyzésben, hogy nagyon kell a minőség, szükség van a minőségi szolgáltatásra, de nincs szükség a TÖKÉLETESRE. Ugyanis a tökéletest jószerével soha sem fogjuk elérni.
Én a magam részéről soha nem törekedtem a tökéletesre, elég volt, ha valami működik. Persze ennek van jó és rossz oldala is.
Tehát a nagy mennyiségű működő jobb, mint a kevés tökéletes.

m.szolar judit képe

Szerény véleményem szerint, a válasz, mindig attól függ miről van szó.
Ahogy nincs csak jó és csak rossz.

Anonymous képe

Szerintem barki is mondja a mennyiseget en mindig azt mondom,hogy minoseg es en ezt mindig is tartom.

Wensofszky Péter képe

Sziasztok.

Az én esetemben a minőség a fontos(szobafestek).
Én úgy gondolom,hogy hosszú távon ez a kifizető.

Viszont ha belegondolok hogy a Kinai gazdaság hogyan működik.
HÁÁÁÁÁÁT? Elgondolkodtató.

W.P.

ui: nincs hosszú i betüm

Halász Károly képe

A kínai gazdaság pontosan úgy működik mint bármely cég aki talpon akar maradni.

A megrendelőt elégíti ki.

Kínában készül a IBM - Lenovó közismert azt hiszem közel elnyűhetetlen márka. A kategóriában maradva ott rakják össze a használd és dobd el típusú tamagocsikat is, a dzsunkákon szerelve.

Talán kevesen tudják a shell benzint is a "Barátság" kőolajvezetéken érkező nyersolajból párolják Battán amióta csak vannak shell kutak Magyarországon.
A megrendelő igényei szerint. (Annó pár ezer köbméter benzint nem cügöltek át a tengerentúlról.)
Régen hallható különbség volt az ÁFOR és Shell között.
Néhány Trabantos tudna mesélni róla.

Azt hiszem megint az általánosítás a szokás hatalma a kínai csak gyenge lehet. Ha jól emlékszem az első leckék között van egy tanmese ne a szokásokra inkább a tényekre alapozzuk.

Hogyan is végződik a történet?

Kínában van egy disznó melynek az egyik oldala biztosan fekete.
: o)>

Az első lépés a gazdagság felé, hogy a tényeket próbáljuk meg felismerni, az általánosan elfogadott nézetek, vélemények helyett.
Az ördög a részletekben rejtőzik ?!?

Továbbra is a megfelelő ár érték arányra szavazok, ugyan is ha van kereslet, a kínálatra akkor éppen az ár fogja sugallani a várható minőséget.

Mennyit lehet eladni az a piackutatás és a reklám függvénye.

István képe

Szia Péter! Szerintem nem lehet általánosítani ebben a kérdésben.Valamely területen a mennyiség a legfontosabb valahol a minőség.Egy gyárban nagyon gyorsan kell a megfelelő minőségű munkát legyártani például.Itt a minőség és a mennyiség egyaránt fontos.Kérdezném én hol nem.Szerintem egy bizonyos minőség nélkül nem fontos,sőt inkább káros a mennyiség.Tisztelettel:István

Attila képe

"Just Do It!" - by NIKE

(aki esetleg nem ismerné, cipőmárka. Ez volt az egyik szlogenük pár éve, ezt varrták rá az összes, akkoriban kiadott cipőjükre!)

S Z E R I N T E D!?

:)

Bocskor Anikó képe

mindkettő, hiszen hiába termelsz, vagy szolgáltatsz minőségi árut, ha nem vagy képes az igényeket kielégíteni mennyiség oldalról, veszteséges leszel.
Viszont, hiába termelsz "tonnákat", ha annak minősége nem megfelelő, szintén veszteséges leszel, hiszen a plussz költségek könnyen elvihetik a hasznot.
Röviden fogalmazva azt a minőséget kell eladni, amit a piac még elfogad adott árért.Magasabbra nem szabad tenni a lécet, mert megint átbillensz a másik oldalra. Viszont, ha megszoktak tőled egy minőséget, nem adhatod lejjebb a színvonalat, mert saját imázsodat és piaci potíciódat rontod vele. Ez szintén veszteséghez vezet. Illetve, van a piacnak (vevőknek)látens igénye is, amit autómatikusan elvár az adott iparágtól, mert megszokta, hogy olyan a színvonal. Tehát, a minőség - mennyiség arány akkor jó, ha kiegyenlített. Éppen ezért folyamatosan mérni és elemezni kell a költségeket.

Anikó

Kálmán képe

Szerintem az átlagos minőség nagy mennyiségben több mint a kevés magas minőségben! Magas minőségben előállítani valamit mindig költségesebb is, így valószínűleg drágább lesz maga a termék is. Amit ugye szűkebb réteg fog értékelni és megfizetni. Bár mindannyian a jobb minőséget akarjuk magunknak, viszont azt számunkra is elérhető áron. De ez nézőpont kérdése is: Eladni vagy venni szeretnénk.

Bocskor Anikó képe

Kálmán,

ez azért attól is függ, hogy mi a célpiacod, ahová a terméket, vagy szolgáltatást szánod.

Anikó

Nagy Gabriella 2 képe

ABSZOLÚTE RELATÍVE!

Egy ismerősöm nagyon lassan dolgozik, és olyan munkát amit kevesen végeznek jól.Viszont nagyon tökéletesen végzi el.Mikor tanítottam bosszantott, de hozzá küldeném a kuncsaftokat (ha valaki megkérdezi kit javasolnék), mert tudom,lassabb,de kifogástalan munkát fog haza vinni...
Ha az étkezési példát veszem, persze inkább naponta átlagosan, mint kétnaponta minőségit.
Bár...ha már minőségről van szó és kevés lenne rá a pénz, inkább naponta kevés mennyiségű,viszont egészséges élelmiszert, mint bővölködjek a sok E200-800-ig vackokkal dúsított olcsó de gazdaságos táplálékokban...Szőhetnénk tovább pro és kontra a meglátásainkat, de mindig viszonylagos a válasz ugye?

Mi volt előbb?A tyúk vagy a tojás?Talán Darvinnak lenne rá egy elmélete...Mivel én hívő vagyok,így a tyúk.Előszőr az lett teremteve....:)

Pásti Erzsébet képe

Kedves Péter!
43-om hozzászólás 13 óra alatt! Ez nem semmi!

Csapattársaim többsége a minőség fontosságát emeli ki.ÉN IS!

Szerintem ezért nem jutunk előre úgy ahogy szeretnénk és ezért vagyunk az 1év.hu-n.
Persze ez a megállapítás is sántít/a Tied is/,mert ha Te nem minőségi munkára,minőségi szemináriumokra,minőségi segítségre törekednél/bár sokan böngészik oldalad,sokan megkeresnek/mégsem lenne lehetőséged -szerintem- bevételeid emelésére.
Szóval számomra a minőség az első.ami nem minden esetben egyenlő a drágával.
Inkább arra kell koncentrálnom,hogy minél több emberhez eljussak,valamint a "hatástöbbszörözést" megtanuljam.
Így a lelkem nyugodt,a pénztárcám tömöttebb lesz.
Üdv mindenkinek:Böske

Sárközi Imre képe

Az a véleményem a mennyiség-minőség polémiával kapcsolatban, hogy más-más célok elérésére valók ezek a kategóriák. Ezek mindketten fontosak, csak más-más eszközök a célok eléréséhez. Tehát szerintem ezek eszközök, és tudni kell, melyiket mikor használod. Volt egy lecke ezzel kapcsolatban, mégpedig a taktika, stratégia tárgykörben, ahol kiderült, hogy a taktika előbbre való mint a stratégia. És ez számomra érdekes felismerés, mert a taktika inkább mennyiségi fogalom, a stratégia pedig minőségi fogalom. És valóban, a mennyiség előbbre való, ami logikai úton is igazolható az előbbi taktika-startégia sorrendiség szabályának betartásával, vagyis, ha a célod történetesen valamilyen terméked értékesítése, ahhoz, hogy a terméked hírét eljuttasd a potenciális vevőidhez, mindenképpen nagyszámú hirdetést kell feladni, és ugye a másik fontos szabály betartásával még terméked sincsen. Nem fárasztod magad a minőség előállításával, azaz a termékkel, hiszen taktikailag legelőször felméred a piacodat aztán, ha visszaigazolásra kerül az érdeklődés, vagyis a siker valószínűsíthető, akkor jöhet a minőségi munka. Minden tevékenységben az a csodálatos, hogy megfelelő sorrendben, a fenti képlettel végezve a feladatokat, egyszerűen garantáltan sikerre van ítélve a terv. Éppen ezért fontos betartani a sorrendiséget, egyetértek Péterrel, először mennyiség, de aztán feltétlen minőség.

Teca képe

Kedves Péter! Volt a zsidó szatócs (boltos) Aki azt mondta Jobba sürü fillér mint a ritka forint!! Szerintem fontos a mennyiség de nem szabad elfeledkezni a minőségről sem! Üdvözlettel : Teca

Korcsák Gábor képe

Nem mindegy, hogy eladok vagy veszek? Termelek vagy szolgáltatok?
Egy biztos dolgot véltem felfedezni, mégpedig azt, hogy:
ha elkezdek valamivel foglalkozni és azt a terméket vagy szolgáltatást szeretném értékesíteni akkor először is a mennyiségre kell törekednem mégpedig alacsonyabb árért. Majd amikor kialakult egy nagyfokú ismertség akkor a vásárlói igények szempontjából kell valamilyen irányban fejleszteni/fejlődni akkor lehet sőt kell a minőségibb terméket/munkát nyújtani!
Azután itt lehet a mennyiséget újra növelni és megint jöhet egy még minőségibb még fejlettebb termék vagy szolgáltatás.

Szekerczés Endre képe

Nézőpont kérdése az egész,egy televizió esetében fontos a minőség, hosszú távon inkább a minőséggel foglalkozom.Egy xy márkanévvel gyártott televizió gyártása közben a mennyiségre fektetem a hangsúlyt a minőséggel nem foglalkozva, akkor a későbbiekben nem bíznak meg a márkanévben.Kell a jó reklám még a legjobb minőségű terméknek is.Egy jó minőségü csavarhuzó többet ér mint öt rosszabb. A reklám esetében a mennyiség az első ,minél több helyre jusson el és,jegyezzék meg.

Anonymous képe

Mennyiség vagy minőség?
Én úgy gondolom, hogy ez teljesen nézőpont kérdése. Ha eladni akarok, akkor olyan termék(ek) eladására, termelésére, esetleg szolgáltatás nyújtására törekszem, amiből a legnagyobb mennyiséget sikerül értékesíteni a legjobb áron. Azonban, ha vásárolni szeretnék, akkor a legjobb minőséget keresem elérhető áron. Tehát mindig az ember a saját igényeinek, érdekeinek figyelembe vételével határozza meg a fontossági sorrendet.

bb képe

Szerintem sokatok félreértette a dolgot. Nem az a kérdés, hogy fontos e a minőség. Az a kérdés, hogy céljaink elérése érdekében mikor melyikbe fektessünk több energiát.
javítsatok ki, ha tévedek
gondoljátok át a szavak jelentését, pl ha így lett volna az alapdilemma:

Minőség, vagy rossz minőség?
nagy mennyiség, vagy kis mennyiség?
kis mennyiség, vagy rossz minőség? ( :O)

és sorolhatnám....
szerintem Péter arra akart törekedni, hogy rávilágítson, mikor mit kell tenni annak érdekében, hogy jó ütemben fejlődjön a vállalkozásunk.

megjegyzem magam is túl sokat "tökölök", mert túl precíz, és pontos -minőségi- dolgokat akarok hagyni kimenni a kezem közül, és igen, ez valóban ellehetetleníti a fejlődést.

Köszönöm a bejegyzést, nekem sokat segített!

Zsigmond Nagy képe

Nagyon tanulságos mennyiséget olvasni, hogy meg lássuk a lényeget. Két szempont fontos a kérdés mérlegeléséhez. Az idő
és a fontossági sorrend. Ha nincs időnk hiába gondoljuk hogy csak mi tudunk minőséget nyújtani, csak társakkal (mások ideje, illetve tudása) lehet haladni. Hiába akarok csúcs minőséget ha nincs anyagi bázis. Röviden: mennyiség elfogadható minőségben, késedelem nélkül. Folyamatos önfejlesztés, azaz ha a tudásunk ismereteink minőségi lesz,
sokkal hamarabb lesz a mennyiségből, minőség a termékeinkben illetve szolgáltatásainkban.
üdv Zsigmond

cebeipisti képe

Mit akarok elérni gyors pénzkeresetesti lehetőséget akkor mindenképpen kispénzű réteghez menyiséget próbálok eljuttatni fogyasztásra bírni őket. Hosszútávra gondolva mindenképpen a minőség a fontos mert az a biztos megélhetés mert az a tehetősebb réteget célozza meg.Pl: Kínai áru amiről biztos tudjuk semmirevaló mégis megvesszük.Vagy egy minőségi áru az igaz hogy nem mindenki tudja megvenni ötször annyiért de elfogy és fele annyi munkát fektetek bele és kényelmese értékesíteni és a végeredmény ugyanaz. Mindkettőhöz ugyanaz befektetés szüksége csak a pénz forgási sebesség más!

Nyul G képe

Evvel a kérdéssel évezredek óta foglalkozik az emberiség.
Sokfajta véleményből mára kialakult egy általánosan elfogadot filozófiai nézet, amit a minőségi és mennyiségi változások dialaktikájaként ismerünk. Ennek lényege, hogy a mennyiségi változások egy kritikus tömeg elérése után minőségi változássá alakulnak át. (Persze vannak elitista irányzatok, akik ezt nem ismerik el.) Vegyünk egy napjainkban esedékes példát: A világ technológiában jelenleg legfejlettebb országa az USA. Az USA-ban jelenleg évente körülbelül 200000 mérnököt képeznek. Kínában 6 milliót. Ebbe beletartoznak azok is akik külföldön tanulnak. Ebből az következik, hogy amíg a technológia jelenleg általában az egyesült államokból érkrzik, A nem is oly távoli jövőben Kína lesz a világ vezető technológiai hatalma. Ezt felismerte például Obama is, ezért indította el azt a programját, amellyel azt szeretné elérni, hogy az USA minden polgára felsőfokú képzettséget szerezzen. Továbbgöngyölítve a kérdést: Ha a képzési szint ilyen foku mannyiségi növekedése általánossá válik, kialakul egy új minőségi szint, az u.n. tudás (nem tőke)alapú társadalom, és a kapitalizmusnak annyi. Biztosan így lesz, de ki éri meg.

ati képe

Sziasztok!

Jó ez a kérdés, én szolgáltatok.Mit szeretnétek jobban egy minőségi munkáért egyszer fizetni, vagy többször ugyan azért ami nem annyira sikerült?
Fontos a mennyiség , de nem mehet a minőség rovására.Én vagy megjavítom vagy nem , kicsit nem érdemes csinálni. Jól megcsinálni valamit nem kerül többe mint rosszul.
További kellemes elmélkedést.

Sárközi Imre képe

Én egy kicsit szeretnélek kijavítani.

"szerintem Péter arra akart törekedni, hogy rávilágítson, mikor mit kell tenni annak érdekében, hogy jó ütemben fejlődjön a vállalkozásunk."

Péter pontosan leírta, hogy mire akar törekedni, amit Te magadnak lefordítottál magyarról-magyarra, tévesen.
Ez alapvető probléma, van egy egyértelmű recept, amit csak el kell olvasni, alkalmazni, néha még meg sem kell érteni, csak csinálni. Most angolul nem írom le, szinte közhely.

Aztán, van még egy hozzászólás, amiben (elnézést is kell kérjek), annyi ellentmondás van, hogy már fáj.
Először is az Egyesült Államok nagybetűvel írandó, tiszteljük meg az országot azzal, hogy helyesen írjuk le a nevét, még akkor is, ha így rövidített formában használjuk.
Az való igaz, hogy Kína fejlődik, és jelenleg már a második legnagyobb gazdaság, de ez elsősorban méret kategória és nem minőségi, ugyanis még így is csak kb. hatoda az USA gazdasági méretének, a minőségi kérdésekről nem is beszélve. Nem kell USA hívőnek lenni, hogy belássuk, az USA olyan mértékű technológiai fölényben van a világ bármely országához képest, amely behozhatatlannak bizonyult eddig is, ráadásul folyamatosan gyorsuló ütemben hagyja le a versenytársakat. És ez nem elsősorban embermennyiségi, meg mérnökmennyiségi kérdés. Az amerikaiak annyival hatékonyabbak és annyira más a gondolkodásuk és a hozzáállásuk az innovációhoz, hogy nehéz lesz még a távoli jövőben is őket megkerülni. Ja, hogy a világ javaiból aránytalanul sokat fogyasztanak? Lehet. Nem mennék bele ebbe a történetbe, de a fejekben ezzel kapcsolatban is sok az előítélet, a tévedés és információhiány. De azt állítani, hogy a kapitalizmusnak annyi (meg egy bambi), nem is tudom, hogy akkor miféle rendszerben kellene éldegélnünk, én egy fejlettebbet ismerek elméleti szinten, ez a kommunizmus, ahol mindenki a szükségleteinek és képességeinek megfelelőn valamint a magasan fejett erkölcsi belátásának megfelelő önkorlátozással vesz a számára szükséges javakból. Sajnos erre a magas szintre való fejlődésre még kell várni néhány emberöltőt.

csibe képe

Találó fel vetés.
Kis honunkban értéktelenné, hitelét vesztett kifejezések.
Sajnos mennyiségről - minőségről nem nyilatkozhatunk.
Relatív élet érzés.
Amiről hiszed, hogy minőség használatkor kiderül,gagyi.
A mennyiség ami nekem kevés, neked lehet sok.
Sokkoló mi mindennel ámítanak, és mi az mi valóság alapú.
Tartalmas, boldog pillanatokat.
Csibe

Zabó Kata képe

Szerintem ezt egyedileg, vagyis mindig az adott helyzetben kell megvizsgalni. Attol fugg, mirol van szo, es mi a celunk, mire torekszunk. Tehat van, amikor a mennyiseg, es van amikor a minoseg a fontosab. Bennem felvetodik, mi lenne, ha a kerdest egy picit maskepp tennenk fel: Mennyiség és minőség?... Es ez a kerdes mar meroben mast sugall. Amikor a ket faktor egyenrangu, es egyik sem megy a masik rovasara. Ez volna a hatekonysag, de fenntarthato-e hosszu tavon....

Zabó Kata képe

Peter, amit irtal, azzal abszolut egyetertek, minden soraval.

Csilla képe

Írtam már egy véleményt a témában, de idekívánkozik egy másik példa, amely tényleg a szemem láttára és nem a távoli Amerikában, hanem Magyarországon realizált és felfelé ívelő, nagyon sikeres vállalkozás volt.
Szerintem a titok ismét a
"jó helyen-jókor-jó célközönség kiválasztásában" rejlett.
Történt ugyanis kb. 15 éve, hogy egy vidéki városban egy akkori viszonylatban szinte egyeduralkodó "Skála" áruház közvetlen szomszédságában - mellesleg a Volán helyközi járatok buszmegállójának tőszomszédságában - egy barátnőm boutikot nyitott...
Először kicsi alapterületen, aztán hamarosan és folyamatosan bővítenie kellett...
A lehető legigényesebb árut saját maga gondosan kiválogatta és szállította hetente... a BUDAPESTI KÍNAI PIACOKRÓL. Én személy szerint soha nem találtam nála számomra megfelelő ruhát, de a környező 30-40 településről iskolába, munkahelyre, bevásárlásra naponta érkező és az üzlete előtt elhaladó többezres tömeg igazi, potenciális vevő volt...
...annak idején arra gondoltam, hogy soha nem lennék képes olyan termékkel kereskedni, amiben nem hiszek, amely számomra nem képviseli a színvonalat.
De az eredmények, a barátnőmet igazolták: Ő ma anyagilag teljesen független és sikeres ( már profilt és célközönséget váltott ) vállalkozó...nekem viszont a céljaim eléréséhez súlyos pénzügyi gondjaim vannak.

Remélem, hogy valki közületek tud majd profitálni ebből a történetből!

Remélem valakinek segítettem ezzel

bettina képe

Mennyiség vagy minőség?
Talán mind a kettő.Attól függ miről van szó.
Egy cég reklámnál pl. szórólap formájában a mennyiség.
Fiú,lány választásnál a "minőség"
Munkakeresésnél az számít ,hogy minnél több önéletrajzot elküldj de ha nem jó a minősége már fel sem hívnak.
Számomra ez egy eldönthetetlen kérdés,de ha megállítanának és megkérdeznék mennyiség vagy minőség akkor mennyiség talán.
Üdv!Bettina

Horányi Júlia képe

Jó kérdés, de nem könnyű eldönteni, mi a jó válasz. Tényleg relatív, helyzetfüggő és sok esetben nézőpont kérdése. Péter által említett példákban, általában igaz, hogy a mennyiség előbbrevaló. Sok helyre kell önéletrajzot küldeni, hogy sokan megismerjenek és kapj ajánlatokat, és minél több embert ismersz, annál jobban tudod majd kiválasztani a neked megfelelő partnert.

Látványtervező vagyok. Az én esetemben, ha a munkámról van szó, egyértelműen a minőséget választom! Inkább legyen kevesebb munkám, de az minőségi és olyan művészi színvonalú amit bátran felvállalok. Az én szakmámban a minőség különbözteti meg a profit a mennyiséget termelő "kóklertől"...
Arról nem is beszélve, hogy tiszta ráfizetés mennyiségi, de minőségtelen munkákat elvállalni és rabszolga módjára termelni az álművészeti alkotásokat.
Bár az is relatív, mit tekintünk valódi művészeti alkotásnak. Az én értékrendem szerint a minőségi alkotás számít annak. Minőségi; mert hit, tudás, ízlés, gondolat és felelősség van benne/mögötte.

Bár ennek talán nem sok köze van az itt zajló képzésünkhöz, de nagyon kíváncsi lennék, Ti mit gondoltok a minőség/mennyiség kérdésről a művészetekre alkalmazva?

Üdvözlettel, Juli

Zabó Kata képe

Szia Juli,

En is pontosan ugyanezt gondolom a muveszetrol, amit te, es nagyon jol osszeszedted, hogy ez mit is jelent. Nem vagyok nyelvesz,de muveszet szonak a mu az alapja,(szinonimaja az alkotas) ami magas szinvonalat sejtet, a muvesz pedig olyan ember, aki valamit nagyon magas szinvonalon muvel/ csinal, vagyis muvesze a szakmajanak..

Szep estet,
Kata

Horányi Júlia képe

Szia Kata!

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésemre. nagyon örülök, hogy egyetértesz. Igen, ez eddig eszembe sem jutott, de valóban maga a szó is tartalmazza a lényeget. És művész az is lehet aki nem kifejezetten képző vagy iparművészeti alkotásokat készít, de művészi színvonalon alkot a maga területén.
Hú, tudnánk azt hiszem még eszmecserét folytatni erről:)

Neked is szép estét. Juli

Terézia képe

Nagyon érdekes téma, és sokoldalú, de valahogy számomra mégis összefügg a két szó:
Vegyünk egy pár életből ellesett példát
•Egy internethasználónak csupán egyetlen kattintás, és máris töméntelen információval találja magát szembe. Ezt az információmennyiséget gyakran egy tengerhez hasonlítják,és meg kell tanulnunk úszni benne, anélkül hogy kiinnánk a vizét. Ez az elképesztő mennyiség arra kényszerít bennünket, hogy szelektáljunk. személy szerint nekünk mennyire hasznavehető az információ, és ettől kezdve már a minőség a fontos.
•Viszont ha a gyermekeinkkel való kapcsolatra gondolunk akkor nem a minőség, hanem a mennyiség számít, hogy mennyi időt töltünk velük.
•A baráti kapcsolatoknál például, ha volt olyan barátod, aki kihasznált, kibeszélt a hátad mögött és megrendült benne a bizalmad, akkor inkább a minőség fontosabb, mint a mennyiség
•de vegyünk egy egyszerű példát az olasz moka nevű kávé főzési módszert:
1 liter vízhez hat-nyolc evőkanál kávé felhasználása javasolt, és csak annyit készítenek amennyit elfogyasztanak azonnal. Itt a minőség megtartásához a pontos javasolt mennyiségre van szükség.
Javasolt mennyiség, amely még nem megy a minőség rovására!

Gabi képe

Először mindenképpen a mennyiségre kell figyelni, és van egy bizonyos határ, ami fölött már a minőség a fontos. A folyamat a mennyiséggel kezdődik. Bármit kezdünk el csinálni azt gyakorlni kell! A versenyáncos is úgy kezdi a pályafutását, hogy elkezd gyakorolni, rengeteg, aztán egyre kifinomultabb lesz a mozgása, és ezt egész művészi szintre tudja vinni, ez pedig már minőség.
Bármit kezdünk el az életbe, járni, biciklizni, tanítani, tervezni, gyógyítani, üzletet építeni, először rengeteg kell gyakorolni, sok kudarcot kell átélni, és csak ezek után jön a minőség. Mennyiség nélkül nincs értelme minőségről beszélni. Mindkettő egy folyamat része, amely a mennyiséggel kezdődik és a minőséggel folytatódik.

Judit képe

Kiváló hasonlat és az eddigi legjobb észrevétel!
Kiindulópont, kezdet = mennyiség,
Folytatás,cél = minőség.

M. Éva képe

Szia Péter!

Hiszek a régi bölcsességekben, mert gyakorlati tapasztalat áll mindegyik mögött.
Azt tanultam - és a röpke 57 évem során be is igazolódott -, hogy a mennyiség egy idő után átcsap minőségbe.
Úgy gondolom, hogy ez a kérdés nem arról szól, hogy sokat dolgozzak, esetleg gyenge minőséggel vagy inkább kevesebbet, de az tökéletes legyen. Mert az nem lehet kérdés, hogy csak a minőség kifizetődő. Akár rövid, akár hosszútávon gondolkodom.
Az a nem mindegy, hogy ezt a minőséget kinek és hányszor tudom eladni. Ehhez kell a mennyiség! Kell a megszámlálhatatlanul sok ember, akik tudják, hogy én vagyok és mivel foglalkozom. Ebből a mennyiségből szelektálódik ki az érdeklődök köre és ebben a mennyiségben van benne a potenciális vevőkör. Akinek segítek a problémája megoldásában, az vevő lesz. A vevő pedig csak minőséget kaphat. Aki minőséget kap, az elégedett lesz. Belőle lesz a törzsvásárló és a legjobb reklámhordozó.

Ebben a kérdésben a mennyiségi oldalon azok állnak, akikhez el kell juttatnom az információt magamról, a cégemről, a termékeimről, a szolgáltatásaimról. A minőség, én vagyok!

Üdv.: Éva

Cipuka képe

Nagyon érdekes kérdés ,nem gondoltam eddig,hogy sorrendet
kell felállítani.Ahogy a többi hozzászólásokat néztem,az talán a helyes megállapítás,hogy egy folyamat részei
és a mennyiség egy idő után átcsap minőségbe.Péter nagyon jól
érvelt a vitaindítóban,mindkettő fontos,de a folyamat megindulásakor a mennyiség az első helyen és a minőség a második helyen áll.

Király Enikő képe

Nagyon tetszik a felvetés és szerintem a minőség, a mennyiség is fontos, majdnem egyformán.Azzal meg különösen egyetértek, hogy jobb valamit tenni és esetleg rosszul sül is el, mint semmit nem tenni.A hibákból tanulni lehet és gyakorlat teszi a mestert.

Árvai Zoltán képe

Sziasztok!

Közhely,de igaz: A mennyiség nem mehet a minőség rovására!

Kenyeret szinte mindenki eszik minden nap, de nem vesszük meg
ha sületlen, vagy kővé száradt.

Ennyi!

Aron Dorsan képe

Az ismertség létrejöttében, és ügyfél keresésben valóban a mennyiség a legfontosabb, és addig a meglévő termékedet kiváló minőségben el tudod készíteni.Viszont ha a mennyiség túl nagy, akkor az már a minőség rovására megy. De a vállalkozásod sikerét az hozza meg, hogy milyen összegre értékeled saját magadat. Ha túl sokat kérsz, kevés ügyfeled lesz. Ha keveset, akkor nem bíznak meg benned, mert Te sem bízol magadban.Ezért azt gondolom az önbizalom és önértékelés a legfontosabb egy sikeres vállalkozásban.

Báló Imre István képe

Minőség párti vagyok. Lehet, hogy sok rosszból nem lesz egyszercsak jó. Postázzuk a szórólapot, mert 120 ezer példányban sokkal olcsóbb volt az előállitási költség, mint 2000 példányban - ami egyébként a termékünk reális célcsoportjának megfelel.(próba -szerencse módszer, a reménykedők ...)
Persze fontos lehet a mennyiség is. Aranyásóként korábban azt gondoltam, hogy majd megkeresem azokat a rögöket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak tiszta aranyat. Ma már lehet, hogy elkezdenék ásni, és mindent feldobálnék egy szállító szalagra és a szalag végén rostálnám át a kiásott anyagot. Persze ha nem a megfelelő helyen ások több tonnából sem lesz arany. Ha meg jó helyen állok, csak lehajolok és ott az arany.(ami a bölcselet szerint: ... ott hever az utcán)
Lehet, hogy elég csak a megfelelő helyen lenni?
Lehet, hogy megfelelő tudással, felkészültséggel képesek vagyunk jó döntéseket hozni?
De az is lehet, hogy van valamilyen arány a mennyiség és minőség között, sőt az is lehet, hogy feltételezik egymást.
Lehet, hogy nincs minőség - mennyiség nélkül. Napjainkban viszont rengeteg mennyiséget találunk - minőség nélkül.

Pintér Éva képe

Hogy mondják? A mennyiség csap át minőségbe és nem fordítva.
Mennyiséggel alapozhatunk, aztán jöhet a minőség...
Ez így persze általánosan van +fogalmazva. A te (Péter) és a többiek példáit olvasva van, amikor jobb ragaszkodni a minőséghez. Ma már pl. nem ennék "fake food"-ot (műkaját) naponta, hogy majd valamikor királyi menüt reméljek...
:-P

Szomódi Károly képe

Kedves Péter!
Jó a témaválasztás és bizonyos szempontból igazad is van. Fontos a mennyiség. Azonban az embernek illik önmagával szemben is és a környezetével szemben is felállítani egy minőségi minimumot. Ha nekem a szar is elég, azt fogják nekem felkínálni.
Én minden nap eszem és minden nap minőségi házi kosztot.
Maradtam már nagyon drága étteremben is éhes és vittem vissza olcsó helyen is ehetetlen ételt. Pedig sokat adtak az olcsóból.
A hadseregnél is láttunk rá példát, hogy maroknyi jól felkészült minőségi katonákból álló csapat megfutamította, vagy megállásra kényszerítette a túlerőt.
A szórakozó helyen sem csak a kurvák kelendőek, az értelmes egyéniségek is válogathatnak a partnerek között.
Az álláskeresésnél a tudás és a kapcsolatok feleslegessé teszik a semmibe küldött pályázatokat, amiknek a zömére még válasz sem érkezik.
Reklámozni mindenkinek kell, ha sokat szeretne eladni. Dolgoztam olyan cégnél, ahol az új tulajdonos megszüntette a reklámozást. Szombatonként pasziánszozni mentünk be. Előtte amikor mentek a reklámok, még ki sem nyitottam, már vártak rám.
A párválasztásnál sem kell összejönni egy csomó idiótával, kivéve ha az embernek ez a célja.
Egyszóval éljen a sok-sok minőség. :)

Kapeller Anikó képe

Reklámban sokat, lehetőleg jól fogalmazva. Munkából csak minőséget. Ha az utóbbi nincs, az is elmegy, aki még meg se érkezett szinte.

Anonymous képe

A mennyiség sok esetben nagyon fontos, hisz a pénztől elkezdve az ennivalóig stb.
Igen kimondtam azt a szót, amit szolidaritásból nem sokan említenek meg.A hálózatépítést is mondhatnám egy példának, hisz ott pl a mennyiségből lesz a minőség.Az első lépés a terjesztés és terjeszkedés 100 emberből 10 ott lesz 10 emberből egy vagy egy sem vásárol, de a következő turnusból biztos lesz egy kettő.A nagy számok törvénye mindenhol győzedelmeskedik az biztos.Tudnék még beszélni, de a vége szerintem is az, hogy a menyiségből lesz a minőség.Az is igaz, hogy meg kell gondolni mire fektetjük a (Mennyiséget),mert azért nagyot is lehet bukni ha nagyot és sokat akar az ember. Fokozatos felépítés ez a lényeg.

Anonymous képe

Helló Péter
Egyetértek veled.
A munkahelyemen van egy szólás ami pont ide illik:

"The Quality comes first ,but the Quantity has priority"
(A minőség az első ,de a mennyiség elsőbbséget élvez.)

Prémiumkategóriát gyártunk, magas minőségi elvárások mellett, de ha nincs mit szállítani mert elromlott valami?Vagy olyan termék van ami épphogy nem felel meg a kitűzött minőségi céloknak akkor selejtezzük le?

Szerintem a minőség a mennyiség függvényében változik, ha valamiből sok van akkor az ember a legjobbat akarja belőle, tehát magas minőségi elvárásai vannak,de ha valamiből nagyon kevés van, akkor annak nagy az értéke, és örülünk már annak is ha egyáltalán kapunk belőle.
Erre a Veterán Autók ára egy jó példa...

Marci képe

Sziasztok!

Üzletkötőként dolgozom, és a véleményem az, hogy először mennyiség kell mindenképpen. Ahogy egyre többet tárgyaltam, valamilyen csoda folytán egyre minőségibb ügyfelekkel ültem le beszélgetni. Akármit adtam el, mindig először a "rossz" ügyfeleket találtam meg, akik a nagyszámok törvénye alapján átmentek minőségi ügyfelekké.

Üdv: Marci

Csaba képe

Üdv! Ezzel az állítással azért tudnék vitatkozni.
Nézőpont kérdése csak semmi más.
Mi a fontosabb van egy minőségi háztartási eszközöd,géped bármid, vagy sok ócska?
Mi a fontosabb legyen 1 minőségi cipőd ruhád stb vagy sok ócska?
Mi a fontosabb legyen 1 minőségi állásod vagy sok ócska?
Szóval nem lehet ezt egyöntetűen kimondani :)

Anonymous képe

A te példáddal élve...

Annál ,hogy nincs állásod, jobb ha van egy bármien
És ha nincs minőségi cipőd ,de fázik a lábad?

Az első ,hogy legyen. Mert a semminél minden jobb minőségű :-)
Majd ha már van akkor küzdhetsz a jobbért, a minőségibbért
Szerintem...

Anonymous képe

Az egy mindig több mint a kettő, vagy a sok.
Ezért az egy, a minőség. A teljesség, az egész.
Ami ebben a világban felbomlott. Az egyből lett a sok, és a sok nem hordoz minőséget, csak mennyiséget, mert tört, mert nem teljes. Ezért a mennyiség istenítése ennek a világnak a velejárója. Jól látszik a népesség növekedésén, ami értelemszerűen minőségi romláshoz vezet. A mai kor embere, értéktelen, mennyiségi szemét. Ezt persze nem én találtam ki, több mint 2500 éve, minden gondolkodó ember ezt mondja, és ettől óvja az emberiséget. Senki nem hallgatott rájuk, és látjuk mit adott nekünk a mennyiség.
A globalizáció, a világfalu, a multikulti. Éhínség, nyomor, kamatrabszolgaság, környezetszennyezés, túlnépesedés, ember alatti lét, milliárdok számára.
Ezt jelenti a mennyiség. Élet, a lét helyett!
Szerinted ez jó?

Juhász István képe

Nehéz kérdés.
Először a mennyiség,amiből minőség lesz.Legalább is ez lenne a normális folyamat."DE" a mennyiséget még értem hiszen mindenkinek juttatni kéne belőle,viszont a minőséggel,Hát?
Szerintem ez értelmezés kérdése/kinek mi?/Ki határozza meg,
hiszen máma már minden szuper és csúcs,csak mink vagyunk a régiek.Nagyon sokszor a minőségi gagyibb mint a társa.A mai világban mindenki okos és nagy tudású,még is mindig kudarc a kudarc hátán,úgy lent mint fenn.
Szerintem míg nem alakul ki egy normális értékrend,addig csak eszmefuttatás az egész.(Szócséplés).
Ami nagyon fontos lenne,amink van,amit készítünk és adunk az csak akkor ér célba,ha becsületesen,őszintén és nyugodt lelkiismerettel történik. Úgy érzem,hogy csak mi,akik itt vagyunk tudjuk csak,hogy a pénz értéktelen./A többiek?/
Őrület amire a média képes,csak etetni és etetni következmények nélkül.A lényeges dolgok a szőnyeg alá söpörve.Nem oktató vagy művelő adásokat,hanem REKLÁMOKAT orrba szájba.Ha egy vállalkozás jól teljesít/hozzáállás, határidő,minőség stb,Mire átjuthatna a demagógián elvész.Olvastam a hozzászólásokból.Tetszett a Kínai dolog,csak megkérdezném,nem e,é e a megrendelő választotta a gagyit nagyobb haszon reményében?/mennyiség/Örüljenek,hogy kapnak/Megemlítem,Kínának nem kell szégyenkeznie,mert még a Nasanak is dolgoznak,az iparban,elektronikában űrkutatásban elért eredményeik magukért beszélnek. Ha már itt tartunk,mi igazán a mennyiség mellet tettük le a voksot/suli-net,stb/gyerekek százai a felnőttekről nem is szólva,ülnek a gép előtt és néznek mint a moziban,mert nem tudnak kiigazodni a programokon,Ha mondjuk nem csak a kezelőfelület,hanem a súgó is le lenne fordítva.Mindjárt minőség is lenne nem csak mennyiség.//Valami olyasmire emlékszem"Felelősség vállalás?//de lehet,hogy tévedek.Azt is hallottam,hogy az angol a második anyanyelvünk,ha jól emlékszem Árpádot ezért nem értették meg.
Még a mennyiségnél tartunk,ez a menő.A minőséget, függetlenül a hovatartozástól azok igénylik akik úgy gondolkodnak,ha már van valamim akkor az működjön is.
Nagyon jó a téma,ezt kivesézni Pró és kontra egy emberöltő is kevés.
Péter gondolom nem véletlen dobtad be.;);-):wink:
Én maradok a minőség/nem csúcs/mellet és ha lassan is de emelve a mennyiséget is. Ez csak az én kis ilyen olyan véleményem.

Szomódi Károly képe

Szia István!

Elolvastam a bejegyzésed és eszembe jutott egy régi mondás.
"Nem az a szar ami szar, hanem ami annak látszik"
Napjainkban sokszor a minőségi áru jelölést nem a teszt és a laborvizsgálat állapítja meg, hanem a marketing. Nem beszélve arról, amikor a bevizsgált termék minősége köszönő viszonyban nincs a forgalmazott termék minőségével. Ezért fordulhat az elő, hogy a no name termék jobb minőségű, mint az agyonreklámozott(minőségi kultúra). A kínai termék ugyan olyan, mint a 80-as években Magyarországon gyártott Levis farmer. A fekete piacon akkor árult farmer ugyanolyan minőségű volt, mint a hivatalosan boltban vásárolt. Ugyanazok varrták otthon, akik az üzemben varrták. Kínában is van jó minőségű áru, de azon nem lenne 8000%-os haszon, vagy már nem lenne kici kínai ár.

Anonymous képe

Olvasgattam itt a hozzászólásokat.Sokan itt előadták az igényeset,mondván,hogy a minőség így,meg úgy.Lenne hozzájuk néhány kérdésem:Miért nem fizeti meg senki,az eredeti gyári MAHLE alkatrészeket?Miért jó mindenkinek a silány anyagminőségű pontatlan utángyértott indiai szemét?Miért van rajtatok kínai póló,cipő,stb,miért az akciós tej fogy el a polcokról?A másik miért nem?Miért vesztek használt autót?Miért jobb egy munkaadónak felvenne néhány olgsó agyatlan robotot,mint képzett kreatív embereket?De ne töprengjetek válaszolok:Az emberek egyikrésze csóró,a másik meg megizélné édesanyját 5 forintért.Ennyit a minőségről!

Anonymous képe

Látod, igazad van.
Ezzel a kis szösszenettel magadat minősítetted.
Meg, a helyesírásoddal is.

Anonymous képe

Kedves Péter, és olvasók!

Én kissé leszűkítettem kizárólag az álláskeresésre a kérdést. Vannak esetek, mint az enyém és sok más emberé körülöttem, amikor a mennyiség sem segít. Egészségügyben dolgozom (nem egészségügyi a végzettségem), több mint egy éve minden létező helyre elküldtem és folyamatosan küldöm az önéletrajzom, telefonálok, stb. Vannak esetek, amikor kizárólag kapcsolatokon, jó szándékú, segítőkész embereken múlhat a siker. És ez már érvényes üzletre, termékeladásra, új vállalkozás beindítására, mindenre. Ma ebből nagyon kevés van, és a legnagyobb baj, hogy sok esetben (és itt már protekcióról beszélek) nem a megfelelő emberek vannak a megfelelő helyeken. Tehát van jó és rossz értelemben vett protekció.És még egy lényeges dolog, bár a téma tagolva, vagy egészében szinte kimeríthetetlen, hogy arctalanná, lelketlenné váltunk (bár néhányan igyekszünk ezt elkerülni), legyen szó üzletről, munkáról. Elsődleges szempontok az érdekek, és ezt sem jó értelemben gondolom. Azok pedig ütköznek. Frusztrált, pénzhajhász, megkeseredett világ vesz körül bennünket, ahol az öltönyös "alkuszcégek" , "bankár"-ok akarják diktálni (sok más piperkőc mellett), hogy nekünk a plebnek mit, mennyiből és hogyan kell csinálni. Mindezt politikamentesen, személyes tapasztalatok alapján merem kijelenteni. (Lehet, hogy túl sok állásinterjúra mentem már el???!!!)

Ádám képe

Szerintem a protekció egy szintig természetes.
Agysebészethez meg úgyis kevés csak a protekció.

Sárvári András képe

Szerintem meg pontosan ugyanolyan fontos mindkettő!
Egyszerre kell fejleszteni mindkettőt, ha az egyik megszalad, a másikkal utána kell menni, mert egyébként csak a muníciót lövi szét az ember a nagy semmire.
És mindig a gyengébbet kell erősíteni!

Lehel képe

Egyértelmű: a túléléshez szükséges mennyiség mindeképpen kell! még ha a minőség róvására is megy. Miután pedig ez meg van, természetes hogy a minőség is fontos lesz. A kérdésre tehát a válasz egy újabb kérdés: mennyit értesz a "mennyiség alatt", és mit jelent a "minőség"?

Anonymous képe

A kérdés relatív. Attól függ, hogy mit értünk "fontosabb" alatt. Melyik az alapvetőbb, vagy melyik az értékesebb? Ha a túlélés a cél, akkor nyílván a mennyiség az első. Ha az életmódot vesszük, akkor minél inkább egészségesebb, szabadabb, élvezhetőbb létre törekszünk. Vagyis amit szeretünk is, és nem csak csináljuk. Összességében a minőség a kifizetődőbb, a mennyiség pedig kiegészítő.