A hosszú távú befektetések

Sok-sok pénzügyi szakértő ezt állítja:

„A hosszabb távú befektetések kevésbé kockázatosak...”

És a legtöbb esetben persze, ajánlanak is ilyet. De nézzük meg: vajon ők ezekből a befektetésekből élnek vagy sem? És vajon mekkora megtérülést tudnak garantálni? És itt a garantálni szó a lényeg.

De nézzük ezt meg más szemszögből.
Elsőként te hosszútávon szeretnél több pénzhez jutni vagy rövidtávon?
Valamiért szinte biztos vagyok a válaszodban :)

Másodszor pedig tényleg kisebb a kockázat hosszú távon?
Nem kell pénzügyi szakértőnek lenned, hogy megtaláld a választ. Gondolj csak bele. Mit tudsz jobban előrejelezni? Azt, hogy mi lesz holnap, vagy azt hogy mi lesz 10 év múlva?
Ez is elég egyértelmű nem?

De van még itt valami amiről beszélnünk kell. Mi a kockázat? A kockázat egyszerűen annak az esélye, hogy veszíteni fogsz-e. Erre egy pénzügyi szakértő mindig felhívja figyelmedet:

„Nincs garancia a jövőbeli hozamokra”.

Nos mit szólnál ha ezt mondá az internetszolgáltatód:

„Fizesd az internetet havonta X ezer forinttal 10 évig és közben nem mehetsz más szolgáltatóhoz. Egyszerűen ez egy 10 éves hűségnyilatkozat”.

Belemennél? És mit szólnál akkor, ha ezt is hozzámondaná:

„És az hogy eddig volt interneted természetesen nem jelent semmilyen garanciát arra, hogy a jövőben is lesz függetlenül attól hogy fizeted-e vagy sem”.

Ilyen feltételeket soha nem fogadnál el egy szolgáltató cégtől, igaz? Pedig a legtöbb hosszú távú befektetés ilyen feltételekkel készül. És bármilyen meglepő, ameddig sokan egy ilyen internetes ajánlatot azonnal visszautasítanának, szó nélkül hajlandók ilyen feltételekkel elfogadni egy befektetést.

De akkor mi a helyzet a pénzügyi tanácsadónkkal?

Jelenleg a pénzügyi tanácsadó a megtévesztő neve ellenére a legritkább esetben takar szakértőt. Legtöbbször ennyit jelent: egy olyan ember, akit kiképeztek, hogy az adott cég pénzügyi termékeit árulja. Ennyi.

Tehát fontos, hogy meg tudd különböztetni az igazi szakértő tanácsot az ügynöki rábeszéléstől.
Azt hiszem, azok alapján amit most leírtam, ez viszonylag könnyen fog menni.

Mit gondolsz?

Láthatóság: 

Hozzászólások

Gergye Gabi képe

Szia Péter!

Szerintem az emberek többsége a rövidtávú befektetést választaná, ha tudná, hogy mit, és hogyan.A hosszútávú befektetés - mint pl. a magánnyugdíj pénztár- rá van kényszerítve az emberek zömére.Én amikor lehet kiveszem a hozamot és abból rendezem az elmaradt tartozásaimat.Nem a legjobb ötlet, de egyenlőre nincs más lehetőségem.
Hát ennyit röviden.

Üdv.
Gabi

Anonymous képe

Volt egyszer egy pásztor, aki egy magányos helyen a juhait legeltette. Egyik nap megáll mellette egy vadonatúj metálszürke Audi. A vezetője egy Armani öltönyös, magabiztos fiatalember. Megkérdezi a pásztort:
- Ha megmondom magának, hogy hány juha van, nekem ad egyet?
A pásztor ránéz a fiatalemberre, aztán a békésen legelésző nyájra, és nyugodtan azt mondja:
- Rendben.
A fiatalember odamegy az Audihoz, összeköti a mobiltelefonját a notebookjával, az Interneten felmegy a NASA oldalára, GPS helymeghatározójának segítségével letölt egy megfigyelő műhold képet a környékről, megnyit egy adatbankot, egy szkennelő-programmal, összeszámolja a juhokat, majd egy 15 oldalas jelentésben kinyomtatja, aztán odafordul a pásztorhoz és azt mondja:
- Pontosan 87 juha van itt a környéken.
- Igaza van, - válaszolja a pásztor. - Válasszon ki egy juhot magának.
A fiatalember kiválaszt egy nem túl nagy, de szép bundájút, beteszi az Audi csomagtartójába. A pásztor ránéz, egy kicsit gondolkozik, aztán megszólal:
- Ha megmondom magának, hogy mi a foglalkozása, visszaadja?
A fiatalember nagyképűen rábólint. A pásztor erre azt mondja:
- Maga tanácsadó.
- Honnan jött rá? - kérdezi az.
- Nem volt nehéz. - feleli a pásztor
- Először is: idejön anélkül, hogy bárki is hívta volna. Másodszor: egy juhot akart fizetségül, hogy megmondja nekem azt, amit úgyis tudtam. Harmadszor: fogalma sincs arról, amivel én foglalkozom. Úgyhogy most adja szépen vissza a pulikutyát

lali képe

üdv.mindenkinek akit érdekel "még"!
az álltalam felállitott 10 pont elképesztően hamis
és talán nem akarom kommentálni ,részletezni de azért
megdöbbentő mert régebben sikeres vállalkozó és magán
ember voltam,,,igaz nem ugy hogy embereket átverjek
megcsaljak pénzéből kifosszak,stb.,becsüleesen is
lehet sikereket elérni nem is kicsit,talán erről az
oldalról kellene megközelitenünk életünket másokkal
valo kapcsolatunk hozzáállását és nem azzal hogy semmit
nem adok hadoválok,hitegetek méllébeszélek hetekig és
fizess a semmiért ..
tisztelt uram !"müller ur ! ha nekem kellene önt jelle-
meznem nekem nem kellene 10 pont..élég lenne 1 is..
de azt taulja meg nem tudja soha sem kinek ir és kit
jellemez néha és talán nem is ez a lényeg ha munkát
igér és pénzt akkor azt adjon és ne elvegyen....
azt hogy semmit sem adnak ingyen az ön szavai szerint
meg az a véleményem ez az ország azért tart még itt
mert ilyen gondolatok születnek meg egyes emberek fejébe !
szerintem ennyit ér az egész ajánlata...000 !
köszönöm !!

BB képe

Amit írok, nem szánom rossz indulattal. Nekem az egyik barátnőm ajánlotta a honlapot és a tesztet. Kitöltöttem, miért ne! Megkaptam az értékelést, mindenben átlagon aluli vagyok. Ezzel semmi gond. Így festek Müller Péter szerint. Elég ismerettel rendelkezek ahhoz, hogy tudjam, nem vagyok én annyira alja a népnek. Természetesen egy "Müller rajongó"-t sem lehetne megingatni a Péterbe vetett bizalmában, nem is titulusom ez nekem, mindenki tegyen belátása szerint.
Egyet kell értenem Lali-val, lövése sincs, kit jellemez.
Ha valaki komolyan veszi, eléggé ego-gyilkos lehet. Pláne, hogy rengetegen alul értékelik magukat. Végül is, egy ilyen hiper-negatív értékelésből lesz látványos a javulás.

Kovács János képe

...csupán jótanácsnak.

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Én is végigcsináltam a tesztet, de a harmadik után láttam, hogy egyazon sémára készültek a válaszok és újat egyik sem mond, ha már ismered az első válasz tartalmát. (legalábbis nekem)

Péter (automatikusan) kérte, hogy írjak a teszt elolvasása után néhány szót, hogy mit gondolok az egész jellemzésről, és én ezt meg is tettem, ill. ezt a föntebb "séma" problémát is jeleztem neki, de erre már válasz nem érkezett.

Igazából azt gondolom, hogy talán jobban oda kellene tennie magát, hogy hitelesebbé váljon az egész vállalkozása. Ez jótanács. Én is készítek automatikus ügyfélkiszolgáló rendszereket, ezért - azt gondolom - tudom, hogy miről írok. Ha tapasztaltam volna jobb ügyfélkezelést, még bele is vágtam volna.

Anonymous képe

Kedves Péter !

A hosszú táv az én esetemben meglehetősen relatív. Ugyanis hellyel-közzel elolvasgatba a hozzászólásokat ,zömében itt a fiatalság domináns ,ellentétben ezzel ,én a nyugdíjas korosztályt képviselem .
Döbbenetes számomra ,hogy mennyi a gyanakvó ember-gyanakvónak inkább nekem kellene lennem tapasztalataim alapján-de valahogy mégsem váltam azzá.Dacára annak ,hogy mint neked jeleztem ,minden okom meglenne rá .
Lehet ,hogy egy gyanakvó tanfolyaot kellene evégeznem ,mert úgy jobb lenne az életem ?)

Marinka képe

Bocsánat ,elfelejtettem anevet változtatni és más nevében nyilatkoztam,sajnálom ((

Marinka képe

Kedves Péter!

A tesztet én már kitöltöttem ,éppen a 3.elemzésedet olvstam és reagáltam rá.Üdv :Marianna

BB képe

Annyi biztos, hogy a pénzügyi tanácsadók többsége ügynök.

Jenő képe

Kedves Lali!
Úgy látom, Péter "nagyon" beletrafált valamibe - fájdalmas lehet egy szorgalmas, komoly, hajdanán sikeres embernek egy oldalról azt olvasni, hogy ma miért nem sikeres...
Nekem egy jó barátom azt mondta - "A kimondott szó kilőtt nyílvessző..." Én meg hozzáteszem - a leírt még nagyobbat üthet, hiszen "a szó elszáll, az írás megmarad..."
Nekem még csak egy pontom van meg, nem éppen hízelgő jellemzés, de jobban magamba nézva bizony igaz... Én nem voltam sikeres, ha azt vesszük, hogy a siker magas jövedelem, sok pénz.(Ezzel nem értek egyet, de itt most pénzről van szó, én is azért néztem szét ezen az oldalon, mert szükségem van pénzre, nem is kevésre...)
Péter sehol nem ígért munkát!!! Ön ezt hol olvasta?
Viszont azt ígéri, hogy megtanít elboldogulni - a "magunk bajával", vagyis ha figyelünk rá, megtanít arra, milyen emberré kell váljunk, hogy pénzügyekben is sikeresek legyünk.
Én azt tapasztaltam, hogy a hagyományos értelemben vett szorgalom, ma már kevés... Ön azt írja, valamikor sikeres volt - ma miért nem az? Mások miatt? Látja ebben meg én nem hiszek. Az embernek felelősséget kell vállalnia a döntéseiért. Ha viszon elvállalja, hogy Ön hozott rossz döntést, akkor - már megbocsásson - de nem a megfelelő információ, vagy szakértelem hiányzott? (Nem a szakmájában, hanem a megváltozott külső körülményekhez!!) Én is nagyon sokat dolgoztam, rengeteg másodállásom volt, mégis úgy éreztem, az én munkám révén mások gazdagodnak, én meg legfeljebb "aprópénzt" kapok. Több kell, amit MÉG nem tudok, az előző világ erre nem tanított meg. (Dolgozni igen, arra megtanítottak a szüleim!)Gyanítom Ön egy rendkívül szorgalmas, komoly ember, de megváltoztak a viszonyok, és szerintem nem csak a gazemberek számára kedvezően!!!
A jövőben is az marad csak a felszínen, aki becsületes, komoly munkával - MUNKÁVAL - szerzi meg a vagyonát, nem pedig mások becsapása, átverése árán.
Ugyanakkor nagyon szkeptikus vagyok - még nem döntöttem el, fizetek-e Péternek, igazából azt sem tudom, pontosan mennyit kér - de egy biztos: amit én tudok, az egy idejét múlt tudás, amivel kevés vagyok a mai körülmények között. Képezni kell magam. Én erre figyeltem fel, és bár nem Péter az első, akire odafigyelek, de remélem azon kevesek közé tartozik, akikre VALÓBAN érdemes figyelni, akkor is, ha nem érezzük jól magunkat, amikor a jellemzését olvassuk.
Tényleg sok a kókler, óvatosnak kell lenni.
A tanulás pedig - minden költségével együtt - a legjobb befektetés a jövőnkbe!!!
Fogadja el, amit Péter írt, mert lehet, abban vannak az okok, amiért most Ön munkát keres és nem pénzt.
Ha Ön valóban szorgalmas, ahogy írásából következtetek, akkor nemsokára újra sikeres lesz, csak valamit még hozzá kell tenni a szorgalmához - változtasson önmagán!
Üdvözlettel - Jenő (nem ellenőrzött felhasználó :) )

Attila képe

Végigolvasva a hozzászólásokat elgondolkodtam .
Én a magam részéről ajánlatot tettem Péternek :
Felajánlottam minden az ő segítségével keresett jövedelmem 10 %-át egy teljes éven át neki . Azt hiszem ez jobb ajánlat mint az általa kért összeg , és ha biztos a tesztjében , és magában akkor el is fogja fogadni :D
Még nem kaptam választ , de remélem kapni fogok hamarosan .
Üdv mindenkinek ! Attila

Tóth Beáta képe

Péternek nem hiszem, h szüksége van arra, h bebizonyítsa akár saját magának, akár bárki másnak, h a tesztje vagy programja működik. Egyszerűen működik.

A magam részéről díjazom a bátorságod, ha Péter mégis bevállal készülj fel, mert intenzív időszak elé nézel...és most nem a pénzre gondolok
Üdv:Bea

Müller Péter képe

Sok embertől kapok ilyen ajánlatot, kb pont ugyanezzel a szöveggel. Viszont soha sem fogadom el őket. :p

Vajon egy ilyen ajánlat méri a program hitelességét? Nem méri se a program minőségét, de a hitelsségét. Egy Ferrári attól még Ferrári, hogy drága.
Van valami köze a kockázotahoz? Számomra ennek nincs kockázata.
Nem kerül nekem semmibe, tehát kölségem sincs vele. Akkor mi az oka, hogy mégsem fogadom el?

Ha meg tudod mondani mi az, a te esetdben kivételt teszek és ingyen jöhetsz az egész éves programra. ;)

Attila képe

Szia Péter !
Ez jó volt :D
És persze hogy tudom miért nem fogadod el :P
Elsősorban azért , mert van egy kialakult " módszered " mind a pénzkereséshez , mind az " oktatáshoz " , amitől nem kívánsz eltérni , mert ez már bizonyított számodra .
Másodsorban azért nem , mert ha " kivételt " tennél, akkor mindenki bepróbálkozna , és ezáltal veszélybe kerülne egy jól felépített rendszer .
És végül , de nem utolsó sorban , azért mert azt szeretnéd , hogy aki részt vesz a programban , az hittel és bizalommal tegye , mind önmagában , mind benned :D
Remélem , hogy kielégítőnek találtad a válaszom ? De végül is mindegy , mert így is - úgy is érdekel a dolog .

Müller Péter képe

Gratulálok :), megelepően jó válaszolat írtál és meg kell hogy mondjam, hogy az utolsóval majdnem eltaláltad, csak egy nagyon kicsin múlott :okok:. De menjünk sorban.

Mivel az enyém a program mindig is megtartom a jogot arra, hogy eldöntehessem, kit engednék be ingyen és kit nem. Igazából ez nem akadály.

Nem kellene aggódnom amiatt sem, hogy a többiek mit szólnának hozzá, hiszen nem lenne szükséges hogy ezt nyilvánosságra hozzam. De ha nyilvános lenne, ez akkor is az én dolgom.

Viszont az utolsó mondatoddal majdnem eltaláltad, csak nem a hitről és a bizalomról van szó. Ugyanis nem kell bíznod bennem, és nem is kell hinned se magadban se másban, hogy működjön a dolog.
Ez egyszerűen működik.

Tehát avalódi ok az kicsit más. Valójában 2. hónap, 2. leckéje pont erről szól. :D

Ha erre nem figyelnék, már a jelentkezésednél egy újabb akadályt gördítenék az utadba, az anyagi függetlenség elérésekor. Ezért nem teszem. Így is eleget kell dolgoznunk azon, hogy megtisztítsuk előtted az utat.

Attila képe

Egy élmény veled " játszani " , és miközben érdeklődve olvasom a blogod témáját , remekül szórakozom is .
Remélem nem veszed sértésnek a játék szót , igazából gondolom te is érted mire gondolok . Nem a téma komolysága miatt írtam , csak élvezem az ilyen remek " vitapartnert ".
Természetesen az ajánlat provokatív volt , és nagyon kíváncsi voltam a reakciódra . De azt hiszem te jó sakkjátékos lehetsz :D És néhány vélemény ellenére sem hiszem , hogy felkészületlen lennél . Talán a legrosszabb ami lehetnél , egy kiváló szélhámos . Ezt dicséretnek szántam :D És természetesen örömmel veszek részt a programodon , ha ironikus , és kellemetlen természetem el nem riasztott :P
Szép estét :)

Müller Péter képe

Egyáltalán, már alig várom :)

Peti képe

Hát, a valódi okot nem tudtuk meg.

Én ezért nem vállalnám:
Miért vállaljam én más ember kockázatát?
Mi a garancia arra, hogy megcsinálja, amit tanítok neki, nem pedig az időmet pazarlom?
Mi a garancia arra, hogy azt csinálja, amit kell?
Azért nem vállalnám az utólagos, magasabb díjat, mert bár szépen hangzik, egyáltalán nem biztos, hogy lesz belőle valami.
A tréningekre jelentkezők 90%-a nem csinál semmit végül, nem használja a tudását.
Mi a garancia arra, hogy akit tanítanék, az mindent megcsinálna?

Nos, miután ilyen szépen megválaszoltam, én kaphatok ingyenességet? :)
Vagy ahhoz már túl okos vagyok? :)

Anita képe

Kedves Péter!

Milyen igaz! Most a bejegyzést olvasva elgondolkodtam rajta!
(Így példával szemléltetve sokkal szembetűnőbb, észrevehetőbb a különbség.)
Köszönöm.
:-)

Üdvözlettel:
Anita

Gábor képe

Srácok!
Nézzetek már kicsit körül!
Én nem vagyok sem "Müller fun", és még csak előfizetője sem vagyok Péternek. De azért elmondanám, hogy miről is van itt szó nagy vonalakban, ha nem vettétek még észre.
Itt egy egyszerű Online marketing folyik, ahol Péternek van egy szellemi terméke, és hajlandó azokkal megosztani akik erre kíváncsiak. A lapja nem mindenkinek szól!!! Egy rétegnek csak, akik úgy gondolják, hogy a jellemzése alapján tud segíteni. Ezért nem tart senkinek a fejéhez fegyvert, hogy legyél előfizető, "vagymittudomén". Ő azokkal az emberekkel veszi fel a kapcsolatot, akik vele szeretnének "dolgozni". Nem az a feladata, hogy az elégedetlenkedőket kielégítse! Ha nem tetszik amit kínál, később se fog. Max iszonyú erőfeszítések árán. Egyszerűbb egy édeklődőt behozni az "üzletbe" mintsem állandóan kardoskodni a szkeptikusokkal.
Akit behoz az üzletébe, annak meg olyan információt kell, hogy adjon, hogy a következő hónapban is egy elégedett partnerként ő akarjon előfizetni. Meggyőzőnek kell legyen, hogy meggyőzzön! Mindkét félnek meg kell, hogy érje a kapcsolat. Tudsz ennél jobbat? Mert itt kicsiny hazánkban mennek az átb..ások. Semmire sincs garancia, nem azt kapod amit szerettél volna, drágább is, ki se tudsz szállni! Kell ez? Ugye nem? A szkepticizmus abban merül ki, hogy ha én mondok valamit, és te gondolod, hogy nem úgy van akkor én becsaplak! Pedig ha vennéd a fáradtságot és utánanéznél dolgoknak, akkor lehet hogy te is jól járnál, és kiderülne, hogy néha nem az a dolog mint aminek gondoljuk!
Ez is egy módja a piacra lépésnek, és aki igazán jól csinálja az értéket ad, és ezt meg is fizetik neki busásan!
A világ folyamatosan változik! Nem hozzánk idomul, hanem nekünk kell alkalmazkodni. Aki nem teszi, az lemarad!
Ezuton is támogatom ezt a fajta üzletépítést, és sok sikert kívánok hozzá!

Üdv.: Gábor

Anonymous képe

Az ingatlan is hosszutavon biztos befektetes az egyszeru embereknek, hacsak a foldrenges nem pusztitja el a videket ! ???

Rovidtavon a piacismerettsegel birva viszont nagyon jo uzlet, vagy tisztessegtelen uzlet ???
Udvozlettel M.J.

Diplomkaufmann.hu képe

A pénzügyi tanácsadó nem adhat befektetési tanácsot, az a befektetési tanácsadó feladata.
A hosszú táv a befektetési területen nem jelent garanciát. Takarékbetétkönyvben lekötött pénz kisebb kamatot ad az inflációnál, kamatadót a relatív veszteségnél is meg kell fizetni, ez a totál bukta.

A pénzügyi tanácsadó a meglévő pénzed kezelésében segíthet, abban , hogy ne legyél a tecsóban csirkefarhátért sorban álló nyugdíjas.

Befektetési tanácsot a befektetési tanácsadó adhat, pénzügyi tanácsadó nem.

Egyébként vannak garantált befektetések, igaz a garancia díja csökkenti a hasznot.

A befektetési tanácsadók állítják, hogy a részvény befektetések biztonságosabbak hoszabb távon (ez a befektetések egy része).

A pénzügyi vagy befektetési tanácsadó a jutaléka mértékéig kész garanciát vállalni.

Az a garancia, ahol siker elmaradása esetén a költségeinket, az időnket az elmaradt hasznunkat is megfizeti a garantör, az vethető csak össze a befektefési garanciával. Péter garanciája az ügynök jutaték visszatérítésével egyenértékű. (sok esetben az ügynöki jutalékot is duplán írjákvissza)

Attila képe

Kedves Bea :)
Azt hiszem félreértetted a dolgot . Ha szekptikus lennék nem is írtam volna ide .
De én merész ember lévén , úgy gondolom Péter van olyan jó üzletember , és emberismerő , hogy tudja ez számára is nagyobb nyereség , és sok embert tudna vele meggyőzni !
Ennél jobb REKLÁMOT nem is csinálhatnék neki , amellett , hogy a nyereségemből is profitálhatna . Már amennyiben tényleg hisz bennem . Én hiszek magamban , és benne is !
Ezen az üzleten mindketten csak nyerhetnénk :)

Tóth Beáta képe

értem a gondolatmeneted, és választ is kaptál már az ajánlatodra...

Ha tényleg hiszel mindkettőtökben, akkor most van lehetőséged csatlakozni...vagy így, vagy úgy. Bea

Miki képe

Üdv!

Nekem kb 3 éve van ilyen hosszú távú befektetésem. Nem tudom, hogy mi lesz a végén, de eddig elégedett vagyok vele. Az első évben befektetett összeg eddig 45%-ot hozott,évi 15%, a második évben betett 35%-ot, évi 17,5%, az utolsó pedig eddig 10%-ot de még fél év visszavan. Persze ebből jó sok kezelési díjat leveetek. De azért még így is a banki kamatok felett vagyok. És azt is tudni kell, hoy ennél sokkal nagyobb hozamokat igérgettek, de azt is elmondták, hogy lehetséges, hogy veszteségem lesz, mert kötelező elmondaniuk. Mert különben fel lehetne jelenteni őket csalásért. De azt is tudni kell, hogy ez csak egy a sok befektetési lehetőség közül. Ahogy elnéztem a többi ilyen befektetési csomagot, hát némelyikkel jobban is járhettam volna, de a többség jóval kevesebbet hozott. Szóval elég jól választottam. Hogy megkötném-e újra? NEM!
Inkább ingatlanba kellett volna fektetni. Folyamatos pénzkivonás lehetséges és az értéke is jobban növekszik. Csakhogy ahhoz érteni kell.

sferi képe

"Jelenleg a pénzügyi tanácsadó a megtévesztő neve ellenére a legritkább esetben takar szakértőt. Legtöbbször ennyit jelent: egy olyan ember, akit kiképeztek, hogy az adott cég pénzügyi termékeit árulja. Ennyi."

Ezt a tényt maximálisan ismerem. Az ING-nél voltam biztosítási ügynök és pénzügyi tanácsadó!

Valóban csak kiokítottak a termék tulajdonságaiból és igyekeztek némi ösztönzést (jutalékot) belevinni, hogy jobban menjen a rábeszélés, de nem igazán éreztem azt, hogy ezzel az ügyfélnek valóban segítek. Eléggé kellemetlen tudott lenni az a szituáció, amikor az ügyfél nagyobb nyereséget remélt, mint a cégnek sikerült produkálni és ezt meg is kellett magyarázni.

Jómagam pedig a rövidtávú, azaz belátható időn belüli befektetések, üzletek híve vagyok!

Szegedi Zsuzsanna képe

Sziasztok. Nekem is van hosszútávu befektetésem, sőt dolgozom pénzügyi tanácsadóként is. Én gondoskodtam magamról, a nyugdijamról és a családomról, ha velem történne valami. Nekem nagyon fontos, hogy a program nélkülem is felépül és a családom nem marad teljesen jövedelem nélkül. De én ezt csak ismerösöknek ajánlom, nem házalok vele, és aki ismer és bizik bennem, az meghallgat. Már havi 10 000 Ft ból is szép megtakaritásokat lehet elérni, persze nem mindegy, hogy mindezt egy olyan cégre bizom-e, aki 181 éve a piacon van és már bizonyitott. De mindenkinek szive joga, hogy akar-e ilyet, vagy nem. A hosszú távu befektetés természetesen 20-30 évet jelent, ezért ezt át kell gondolni. Az ingatlan sem biztos, hogy bejön, én most árulok egy nagyon nagy értékü ingatlant és egy másikat, egy átlagosat. Ha eladnám tudnék önálló vállalkozást inditani, és megalapoznám a saját egész hátralévő életemet és a gyerekeim jövőjét is. Mégsem tudjuk eladni már egy éve... szóval ennyit az ingatlan befektetésről, és egyre lejjebb és lejjebb kell mennünk az árral, szóval ez is erősen meggondolandó. Mindkét ingatlan több, mint 50 éve a család tulajdonában van, elmondható, hogy hosszú távu befektetés volt...Én erre a tanfolyamra nem a hosszú távu befektetések miatt jöttem és eddig még nagyon meg voltam vele elégedve, nagyon sokat tanultam és szivből gratulálok a tananyaghoz Péter! Bármilyen befektetésről van szó, a bizalom a lényeg, nagyon meg kell nézni hova, mire, kihez, hogyan, mennyit. Van aki saját maga végig tudja bogarászni az összes ajánlatot, van, aki a pénzügyi és befektetők tanácsát hallgatja meg, akik folyamatosan vizsgálják a piacot. Az Alkusz cégek nem egy cég ügynökei, nem kötelesek csak azt a terméket árulni, hanem szabadon választhatnak, hogy az ügyfélnek mi a legjobb. De mondom, ez is bizalmi kérdés, én nem megyek oda az utcán senkihez, hogy szeretnék neki pénzügyi tanácsot adni. Sokan meg fognak majd lepődni, amikor kézhez kapják a 30-50 000 Ft-os állami nyugdijukat, hogy hoppá, most akkor mi lesz? De vannak, akik szeretik bebiztositani magukat, mint ahogy én is és sok ismerősöm, különösen ahol gyerek és házastárs is van. Van, aki azt válaszolja, hogy ő a tözsdére viszi, vagy a fiókban tartja, mindenkinek saját választása. Kérdés, hogyha valami betegség fordul elő a családban, akkor a fiók tartalma mennyire lesz elég a gyógyitási költségekhez és a kieső jövedelem pótlására?

Anonymous képe

Szia Zsuzsi! Nemrég kezdtem a Péternél tanulni, nagyon hasznosnak tartom,de szeretném a kapcsolatot veled is felvenni, feltéve ha beleegyezel.Erzsinek hívnak, nagyon minimális a nyugdíjam,ezért sajnos a férjemre vagyok utalva. Szeretném magam függetleníteni magam, már ami az anyagiakat illeti.Ha úgygondolod hogy van kedved felvenni a kapcsolatot velem kérlek válaszolj.

Üdv Erzsi.

T.Péter képe

Kedves Mindenki!

Olvastam a különböző megjegyzéseket és elgondolkodtam én is a kérdésen.Ha mélyebben belegondolunk, tulajdonképpen életünk során nagyon sok befektetéssel, befektetési lehetőséggel találkozunk,találkoztunk. Van olyan amibe beszállunk és van olyan is amibe nem. Szinte minden döntésünk valahol befektetés. Pl. ha kiválasztunk egy szakmát, vagy elindítunk egy vállalkozást, akkor befektetünk és ráadásul hosszútávon.Mit is fektetünk be, amikor döntünk bizonyos kérdésekben? Időt, pénzt,energiát stb. Ha közelebbről megnézzük mi az ami rövidtávú és mi az ami hosszútávú kicsit zavarba is esünk, mert igazán meg sem tudjuk határozni, hogy melyikbe is tartozik a választásunk. Ha tágabban értelmezzük akkor minden választásunk hosszútávú következményekkel jár.tehát hosszútávú befektetés vagy a hosszútávú befektetéstől való elzárkózást jelenti. Döntéseinkben benne van a kockázat is hiszen vagy jól vagy rosszul itéltük meg az adott helyzetet. Mi is határozza meg azt,hogy valami jó nekünk vagy rossz? Szerintem az, hogy az adott pillanatban milyen helyzetben vagyunk és ne felejtsük el, hogy ez a helyzet a múltbéli döntéseink hosszútávú következménye. Ezt persze vagy belátjuk, vagy pedig nemes egyszerűséggel másra kenjük a felelősséget. (pl körülményekre, más emberekre.stb..) A lényeg az, hogy életünk minden pillanatában döntéseket hozunk és minden döntésünk hosszútávú következményekkel jár. Ez alól a pénzügyi kérdések sem kivételek. Gondoljunk csak bele hány és hány nagy lehetőség mellett mentünk már el eddig életünk során. De miért is mentünk, megyünk el mellettük? Valószínű azért mert nem hiszünk bennük, de lehet, hogy inkább saját magunkban nem. Valószínű az utóbbi. Sokan nem bírják elképzelni, nem hisznek abban, hogy sikeresek lehetnek valamiben. A pénzben történő gondolkodásra fokozottan ez érvényesül. A szegény pénzhiányos ember mindíg a pénz hiányára gondol és nem a pénzügyi sikerre.Lehet, hogy a gondolkodásunkkal van a baj? Nagy a valószínűsége, hogy ez a kulcsa a jelenlegi pénzügyi helyzetünknek. Ha ezen a gondolkodásmódunkon változtatunk akkor észre fogjuk venni a lehetőségeinket is.
A Péter "vállalkozása" erre szeretné megtanítani az embereket és valahol ebben igaza van. Valószínű ő is átment már több anyagi és egyéb más buktatókon élete során. Változtatott a gondolkodásmódján és ezt szeretné megosztani másokkal. Ja, hogy ezért pénzt kér? Istenem mi ebben a rossz? Ő ebben hisz, ő ebbe fektetett be pénzt, időt és energiát.

Én sok sikert kívánok neki

Paul0713 képe

Tisztelt Látogatók!

Igazából nem világos számomra, hogy erről a témáról miért itt fórumozunk, nekem azonban szimpatikus a téma, ezért írok.

Kioktatósdit én sem szeretnék, de jelenleg is pénzügyi területen dolgozom, elképzelhető, hogy az átlagosnak mondhatónál kicsit nagyobb rálátásom van erre a területre.

M. Péternek szerintem azért jó a leírása, illetve könnyen emészthető, mert a jó értelemben vett józan paraszti ész és az emberi gondolkodás szemszögéből közelíti meg: természetes, hogy rövid távon szeretne mindenki minél jobban élni, a memóriánk, a gondolkodásunk is úgy épül fel, hogy rövidtávú adatból lesz a fejünkben hosszabb távú ismeret. Plasztikusan fogalmazva egy kis gyakorlati tapasztalattal, triviális az, hogy ami időben közel van, arra jobban fókuszálunk, esetleges jövőbeni kérdéseket/problémákat a távolabbi időpont miatt nem tarjuk olyan fontosnak, illetve egy időben számunkra nagyon távoli problémát hajlamosak vagyunk lekicsinyíteni.

Pl.: ez érinti a legtöbb embert: sokan értik/tudják/látják, h valami nem karika az állami nyugdíjrendszerrel, és sejtik, h MAJD AKKOR az állami alamizsna nagyon "diabetikus" lesz, de a hűtőn sorakozó csekkek elemésztenek... NYILVÁN az lesz adott időpontban a legfontosabb, h mondjuk ne kapcsoljanak ki a közüzemi szolgáltatók. Ugye ez nem túl bonyolult, és még talán elfogadható is?! A másik tudat alatt kisebb lesz, meg "majd lesz valahogy" és társaik felülkerednek bennünk.
Ettől még vajon kevésbé fontos az, h hajlottabb korunkra legalább a korábban megszokott életszínvonalon éljünk mondjuk 40 év tisztességes munkája után egy elvileg jóléti társadalomban, egy olyan országban, ahol a legtöbben, ha megnézik az éves bérpapírjukat, akkor azt látják, h jan-júl időszak adók formájában az államé, "nekik" dolgozunk, csak hol az ellenszolgáltatás? A minőségi egügyben, esetleg jogi területen, vagy lesz második aranykor a magyaros vegetáció helyett, esetleg adózott pénzünkből később kevesebb zseniális fantázianevű adónemmel húznak majd le minket, hogy mutyizni tudják a zsír üres állami kasszákat?!
//Megj: ez nem magyar kuriózum, sok állam természetesen ált, ha pénz kell, a 2 legnagyobb kasszához nyúlnak, és ez az egügy és nyugdíj//

Sajnos ez elmúlt 50 év egyik legkárosabb hatásának azt tartom, h a valóságtól teljesen elrugaszkodott gondolkodással, szemlélettel bírunk sokan, és még így is szocializálodtunk: "Nekem jár", "Azt mondták, kapok", "Majd az állam valahogy...". NINCS INGYENEBÉD!!! Érdemes egy másik szemüveget is felvenni, például felfogni azt, hogy világunk totálisan kapitalista berendezkedésű.
Azért lenne nagyon üdvös sokaknak legalább elgondolkodni ezen, mert (jelen állapotban) senki nem fogja megoldani az emberek ezen problémáját, csak saját maguk.
"Honatyáink" (vicc, na mindegy) pedig nem nyúlnak hozzá, mert az sajna politikai öngyilok lenne. "Meg ugye nem biztos, h ez nem az uccsó 4 évem, ennyi idő alatt kell "megcsinálni", összeharácsolni egy kis pénztet, oszt nekem jó lesz...." + Van egy nem túl magas szellemi szint, akiknek elég, ha beígérek 178-ik havi nyugdíjat, + írás-olvasástudatlan embereket szavaztatok fél disznóért busszal kirándultatva. Te jó ég, ez miért nincs, mármint a szavazás IQ-teszthez vagy valami ilyesmihez kötve.... :?
(Elnézést a kitérőért)

Nagyon sok szempontból meg tudom világítani az alaptémát, úgy, h a legtöbben maguk eszmélnek, ők mondják ki az igazságot, de ez ennél is jóval hosszabb lenne...
A pü-i tanácsadók tényleg sok esetben csupán értékesítési emberek (látom, ebben élek), ha tetszik ügynökök, viszont azt ki merem jelenteni, h ha valóban befektetésekről beszélünk, akkor a hosszútáv sokkal jobban tervezhető, mint a rövidtáv. Csak jelzem, h ez nem az én szubjektív véleményem, hanem tényadat, amiben a világ összes valamire való pénzügyi (valódi) szakembere egyetért, és őket alá is támasztja 100-150 év tapasztalata, amit már el lehet fogadni empirikus adatnak.

Igazából a SOKASÁGNAK szüksége lenne hosszútávú befektetésre és arra a paradigmaváltásra, h közép-hoszzútávon a jövedelme 10%-át eltegye ilyen távú célokra, és ami marad, abból éljen, mert ez nem okoz valódi életszínvonalrontást (persze lehet, h a benzinkúton vásárolt energiaitalról, meg a zseniális derékmasszírozóról, meg a sok hulla gagyi dologról, amikre pénzt költünk, le kell mondanunk), ellenben a kitartóaknak ott lesz a jutalom a végén. Ha nem így tesz valaki, akinek mindenképpen kéne, és azt követi, h "majd azt, ami marad", annak az a papírforma végeredménye, h "hát nem maradt semmi, sajnos nem tudok befektetni időskori önmagamba és nem tudok hosszú távon gondolkodni.."

Uhm, értem, akkor az autójára miért fizet biztosítást, mint sokkal fontosabb dolog önmagánál, illetve nem tudom, mi lesz jövőre, a hosszútáv nagyon kockázatosnak tűnik, de azért pl felvesznek 35 éves hitelt japán jen alapon. Viszonylag okos, csak gondoljunk már bele!!!!

Paul0713 képe

Az ingatlan valóban jó befektetés sztem, de alapvetően ez hosszabb távon igaz.
Piaci speciális ismeretekkel és tőkeerővel nyilván rövid távon is lehet nagyon szépen gyümölcsöző, de a legtöbb embernek nincs tőkéje ahhoz, h üzleti/befektetési céllal megvegyen 3 lakást 30M-ért, hogy kivárva az ideális kiszállási pontot és/vagy vevőt, nyereséget hozzon rajta belátható időn belül.

Nézzük meg egy átlag jövedelmi viszonyokkal rendelkező állampolgárt.
Örököl egy 10M értékű ingatlant. Jön a gondolat: kiadom stikába havi 60e-ért, az 1 évben 720e pénz, milyen kafa, és valóban folyamatosan hoz a konyhára. Ha megtartom 5 évig mondjuk, akkor "keresek" 3.5M-et, akkor már 13.2M-ért tudom eladni és nyertem. Ez ok és igaz is lehet.

Vizsgáljuk meg azért ezt jobban.
Nem biztos, h folyamatosan van albérlő. Nem biztos, h nem lakják le, nem biztos, h a nagyon jóindulatú szomszéd nem jelent fel, csak úgy, mert vége a minőségtelen, silány Tv műsornak, és különben is, "magasabb a tetője 3cm-mel, mint nekem. Micsoda pimaszság! Betartok neki, az a biztos!"
El tudjuk azt fogadni, h a befektetések világában van olyan, ami a sztem életszerű példában szereplő évi 7.2% "nettó" :)))) "hozamot" rommá veri, ekkora "tőkével, mint a 10M Ft"? ... Hát persze.
Mi van abban az esetben, ami a leggyakoribb, hogy az ingatlan az egyetlen vagyontárgyam, és hirtelen szükségem van 3,5M Ft-ra. Persze, a kecót nem akarom megterhelni, ekkora személyi kölcsönt nem kapok. Mit tehetek az ingatlanommal? Eladom külön a fürdőszobát, vagy a konyhát?
Ugyan már! Nem tud működni így nincs rugalmassága + ma a legtöbb ingatlant átlagosan min. 6-8hó alatt értékesítenek. Persze, ez sok mindentől függ, helyzet, ingatlan értéke, elhelyezkedése, de ugye láttunk már olyat, h 3 éve árulják, olyat is, h a lakótelepen 10.2-ről indult, de belátta, h pénze ebből akkor lesz, ha talál vmi madarat (vagy épp olyan élethelyzetben levőt) vagy leviszi 8.5-re az árat?

Buxtrader képe

Tisztelt Müller Péter és Olvasók!

Befektetési tanácsadóként szeretném Péter bejegyzését kiegészíteni, és megkérni, hogy ha ő nem befektetési szakértő akkor ne írjon ilyeneket, vagy írja meg korrekten, mert így csak összezavarja az egyébként is átlagosan pénzügyi tudásban gyenge lábakon álló magyar embereket egyenlőre.

Elöször is, a befektétesek és megtakarítások két teljesen különböző dolog és teljesen különbözően is KELL kezelni őket, ami itt TELJESEN össze lett mosva!

Megtakarítások azok, amelynél folyamatosan kis összegeket rakunk félre (rendszerint hosszú távra, Magyarországon tipikusan nyugdíj célra), és nem nyúlunk hozzá meghatározott ideig (jellemzően életbiztosítások). Ha a befektetési időszak több volt mint 15 év (ameddig nem nyúlunk hozzá!) akkor statisztikailag mindig a részvények hozták az elmúlt 100 évben a legtöbbet, ezért érdemes, hosszútávon részvénybe fektetni! Csupán ennyi ebből a lényeg.

Ha valakinek rövidebb időre van szüksége megtakarítási lehetőségre, akkor érdemes ezt diverzifikálni, többféle dologba fektetni, állampapírokba, befektetési alapokba is. DE ezek a folyamatos megtakarítások voltak.

Befektetések
Ez az én szakterületem. Itt egy MÁR KORÁBBAN MEGTAKARÍTOTT összegről kell beszélni, amellyel a célunk, hogy hasznot realizáljunk rajta. Befektetés lehet sokminden... egy cég, értékpapír, ingatlan, festmény stb., ami fontos, hogy érteni kell az adott dologhoz, mivel az ember ettől hozamot vár el, nem pedig veszteséget. Attól függően, hogy mekkora hozamot akar ezen az összegen elérni, kell meghatároznia mindenkinek, hogy mennyit hajlandó ezért kockáztatni! A tanácsadók feladata ezt elöször korrektül felmérni, és ajánlásokat (igen többesszám!) tenni az ügyfélnek amiből aztán már tud választani. DE az igényt és alapvető irányt a tanácsadónak kell kijelölni, az erre alkalmas befektetést pedig a tanácsadó cégnek kell biztosítani.
Rövid távon is lehet részvénybe, sőt bármibe fektetni, de ezzel viszont foglalkozni is kell sokat. Figyelni kell a piacot.

Jó tanácsadó céget igenis lehet találni, és jó hosszútávú befektetést is.

Nem értek egyet azzal, hogy így ráhúzza valaki a vizeslepedőt a hosszútávú megtakarításokra. Pláne, hogy az illető nem pénzügyi szakember, ahogyan tényleg sok pénzügyi tanácsadó sem az.

Azért mert az autókereskedő nem ért az autókhoz, nem jelenti, hogy az autó amit ad, rossz is.
Vagy ha az internetszolgáltató azt mondja, hogy nem tudja megmondani milyen szélessávú előfizetései lesznek 15 év múlva akkor az nem felkészült a jövőre, és adsl lesz náluk 15 évig? Ez ezt jelentené? Szerintem nem. Persze ezek a példák sántítanak, de mindent ki lehet forgatni.

Tanulság! Mindig győződjünk meg a tanácsadó felkészültségében a jelenlegi piaci helyzetről, beszélgessünk, tájékozódjunk és semmiképpen ne döntsünk mielött több forrásból ellenőriznénk információinkat.

Szívesen ütköztetem Péterrel az érveimet(ha válaszol), mert hasznosnak tartom azt amit csinál, de néhány helyen óvatosabbnak kellene lenni, hogy ne veszítsen hiteléből, de persze én sem vagyok hibátlan.

Dániel

Müller Péter képe

Köszönöm a válaszodat.

Elsőként nem véletlenül nem használom a megtakarítás szót. Ez az én szótáramban egészen mást jelent. Az első hónapban beszélünk már erről a tagokkal.

Sajnos az emberek fejében is össze van mosva ez a két szó, a beketetés és a megtakarítás. Sajnos még tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a takarékoskodással is egybe van mosva, szóval ezért továbbra is a befektetés szót fogom haszanálni, de dőlt betűvel jelölöm, ha a te értelmezésed szerinti megtakarításról beszélek.
Itt a válasz:

Mivel nincs garancia - ugye jól mondom? -, megtakarításból a 15 év végén kivehető hozamra nekem elég hosszúnak tűnik 15 év, hogy kiderüljön ténylg jól döntöttem-e. Ráadásul, ebben az esetben nincs sok esélyem arra, hogy hibázhassak. Ha ezzel a móddal értem volna el anygai függetlenséget, a hibáimat figyelmbe véve most több mint ezer évesnek kellene lennem :)

Ráadásul mi van akkor, ha éppen összeomlik a tőzsde amikor erre a pénzre szükségem lenne. Várhatok még rá éveket...

Namost a diverzifikáció egyszerűen annyit jelent, hogy több helyre is fektetjük a pénzünket. És ha valamelyik rosszul teljesít a többi majd ellensúlyozza.

De vajon mit szólnál, ha az autószerelőd azt mondaná az autódra, hogy "nem működik az autó ezért diverzifikáljunk". Ne a hibás részre koncentráljunk, hanem cseréljük ki az egész motort és így nem lesz vele hiba.

Valójban elég jól látszik ebből a példából - mégha sántít is egy kicsit -, hogy a diverzifikáció mindössze arra való, hogy a tudatlanságot kompenzálja: nem tudjuk mibe érdemes fektetni.

Amit én elvárok a befeketetésemitől, hogy nagyon gyorsan megtérüljenek, a nullához közeli legyen a kockázatuk, és hatalmas megtérülést hozzanak. Ezt nem nehéz elérni.
Lehet, hogy egy későbbi bejegyzésben elmesélem, hogy mi a titka ;)

Gabi képe

Teljesen egyetértek.:)

Anonymous képe

Előbb csak kérdéseim lennének:

Ha a bevételeink a szükségletkielégítésenket éppen fedezik, akkor melyik részszükséglet ellenértéke az amit hosszú távra be lehetne fektetni?

Ha az életszinvonal fentartása miatt egy egy tartós használati dolog elhasználódási idejéig havi rendszerességgel félre tesszük a dolog "pótlásához" szükséges fedezetet, és ezek a dolgok egyre gyorsabban avulnak el, akkor mi lehet a hosszú távú befektetés futamideje?

Jó - e ha a fogyasztásról való lemondás, vagy a pótlásra való megtakarítás miatt a már nyújtott teljesítmény ellenértékét olyan pénz- tőke áramlási folyamatba engedjük részt venni, amelyek eredményessége "csak ígéret", és ennek realitása a kockázat?

Jó-e ha ezt a pénz (megtakarítás) a hitelpénz kibocsátásának a fedezeteként sokszor annyi keresletet gerjeszt, az az beláthatatlan időre hoz létre termelési, adóztatási és törlesztési kényszert?

Jó-e ha elhalasztott szükségletkielégítéseink miatti megtakarításainkkal hozzájárulunk időről időre egy egy kissebb vagy nagyobb pénzügyi válsághoz, a szegénység és a gazdagság átrendeződéséhez?

Jó-e hogy igen széles skálán differenciáltak a jövedelmek, és nem tudatosan gazdálkodunk belőlle, hanem egy egy jövedelem tulajdonosra ható összes manipulációs hatás alatt, akik közül 1 a befektetési tanácsadó?

Jó-e ha a nemzeti megtakarítások a nemzetközi tőkepiacon keresztül juthatnak vissza a nemzeti tőkepiacokra?

Jó-e ha ezt saját kormányaink még ösztönzik és támogatják? (pl. kamatadó mentesség)

Jó-e ha a non profit nyugdíj és eb alapok helyett a megtakarítások magánpénztáraknál kötnek ki, akik a hozamokat pl. államkötvény esetén az állam adófizetői befizetéseiből realizálják?

Jó-e ???

Müller Péter képe

Kitűnő kérdések, és okos gondolatok :)

Anonymous képe

Megbízható pénzügyi vagy befektetési tanácsadó nem létezik. Kiváló minősítésekkel rendelkező nagy bankok omlottak össze másfél éve. Azok, akik tudták, hogy mibe érdemes, kell befektetni mind hosszú, mind rövid távon.

Hagymási Éva képe

Üdvözlök minden hozzászólót, és persze a témaindítót!
Átolvastam szinte az összes témát, a szines hozzászólásokat, el is fáradtam...
Nem tudom hogy más is észrevette-e, de szinte egymást tanítjuk, igazítjuk már itt, a blogon keresztül. Én személy szerint legalább tizenötször mentem át egy metamorfózison. Hol úgy éreztem hogy csatlakoznom kell, hol pedig hogy brrrrr!
Rossz tapasztalatokkal (magunkkal ill másokkal szemben) tele vagyunk gondolom. Épp ezért van aki mindenben bízik már, van aki pedig szinte semmiben, és ennek hangot is ad.
Tény, hogy a mai ember más elvárásoknak kell megfeleljen, mert ha nem, csapdába esik. De ezeket az elvárásokat sokan még csak nem is értjük, nem hogy megfeleljünk nekik!
Én bizony kérnék segítséget, egyfajta útmutatást, csak az én felemelt kezem is mindig visszahúzza valami. Nem az összeg amit fizetni kell, hanem talán hogy nem akarok csalódni!! Attól mindig luzernek érzem magam, és az nem használ!
Voltam én is "befektetési tanácsadó", Nu Skines, de még mindig nyögöm. Az ember bizalmatlanná válik és becsukódik. Ez amit biztosan nem szabad hagyni!!
Én a tesztet már elvégeztem, a minősítésem is rendre megkaptam. Most pedig olvasok....és tanulok.

Gábor képe

Sziasztok!

Elolvastam a hozzászólásokat és van itt pro és kontra.
Nekem csak annyi a véleményem- bár ez nem jelent semmit-, hogy mindenki azt hiszi, a körülmények befolyásolják életünket, holott mi hozzuk létre azokat. Az ember sajnos nem ismeri fel azt a tényt, hogy egyedül nem sok mindenre megy, viszont csapatban igen. Ezért vagyok tagja egy hálózati marketinggel foglalkozó cégnek, pedig ha tudná mindenki mennyire ellene voltam. Továbbá a betokosodott gondolkodás, információ hiány és a változó világ nem elfogadása.
A világ felgyorsult. Van, aki ezt tudomásul veszi, elfogadja és alkalmazkodik hozzá, van aki meg a kőbaltánál marad. Ki veszít ma ebben a világban? Aki elvesztette az alkalmazkodóképességét, aki leragadt a dinoszauruszok korában. Tudomásul kell venni, hogy ez a világ nem az ami volt 10-20- évvel ezelőtt.
Egy "internetforradalom" kellős közepén van mindenki, ami kb. 10-15 évig fog tartani.Hogy mi jön ezután? Fogalmam sincs.
Ezen ráérünk akkor agyalni és természetesen hozzáigazítani életünket, változni, alkalmazkodni.
Az életünkért mi vagyunk felelősek, senki más. Ám sokkal könnyebb másokat okolni- legyen ez politikus, munkaadó vagy a szomszéd-, minthogy magukba néznénk és felismernénk a magunk hibáit, majd ezeket megpróbálnánk kijavítani. Hogy ezt miért nem teszi meg sok ember? Mert fáj.
Fáj megváltoztatni magunkat, fáj a szokásainkat letenni, fáj kilépni abból a megszokott kis élet vitelből. Ez megy negyven évig, aztán akkor ébred fel az ember, hogy hova is jutott. Mindenkinek meg kellene nézni a szüleit és nagyszüleit. Egyszerűen tegye fel magának azt a kérdést, hogy:
Oda akarok jutni, ahova a nagyszüleim és szüleim vagy valami mást szeretnék elérni? Ha nem tetszik az a jövő, akkor valami mást kell csinálni, mint amit ők csináltak vagy mellé tenni a mostani munka mellé. Hogy mit? Mindenki találja meg a neki megfelelőt, amiben jól érzi magát. De könnyebb azt mondani, hogy de jó lenne egy jobb élet, aztán leülök a kényelmes fotelba és bámulom azt a nagy szines beszélő dobozt. Nos ettől nem lesz jobb. Ha le akarsz fogyni és 5x megnézed a fogyi dvd-t, attól még nem leszel karcsú. Fel kell állni, dolgoznod kell magadon. Na ez az ami nem megy sok mindenkinek.Hogy nekem megy-e? Megy, csak nagyon "fáj". De eldöntöttem, hogy változnom kell. Sokat kell olvasni. Egyébként aki nem olvas pontosan annyit ér, mint aki nem tud olvasni.Végezetül találtam valamit és ezt megosztanám veletek kedves olvasók:
"Ha egy zenekart akarsz vezényelni, merned kell hátat fordítani a tömegnek". Talán ez a vezetés és változás...?

Üdv:

Gábor

Klinton képe

Kedves Péter!
Szerintem Ön még nem találkozott pénzügyi tanácsadóval, csak ügynökkel.
Egy független pénzügyi tanácsadó nem akar lenyomni konkrét terméket a beszélgető partnere torkán annak akarata ellenére.
A jó tanácsadó kérdez érdeklődik szokásairól lehetőségeiről és személyes pénzügyi helyzetéről korrekt képet kell hogy kapjon. Valószínű még nem volt ilyen élményben része. Ez természetesen nem az Ön hibája, hanem a környezeté, vagy nem a megfelelően felkészült tanácsadóval találkozott!
Tisztelettel:
Elnök

Tamás képe

Kedves Péter!
Szerintem nagyon jók az észrevételeid.Szerintem a rövid távú bármikor hozzáférhető befektetések a legjobbak,és vannak ilyenek.Ebben azt értem ,hogy mindenki saját magának tudja leggondosabban kezelni,növelni a tőkéjét.Nyilván nem árt
folyamatosan tanulnunk képeznünk magunkat ebben a kérdésben,de az interneten szinte minden megtalálható.Szia Tamás

Hagymási Éva képe

Én úgy gondolom, mindkét befektetés jó,ha megfelelö a hozama.
Akinek kevés a tökéje, az csak rövid távon gondolkodik. A hosszú távú befektetés biztonságot adhat a jövöben. Nekem ha befektetni való pénzem lenne, biztosan vennék egy nagy házat, és kiadnám. Aztán mégegyet....meg mégegyet.....
(bocsi, német a billentyüzetem, és nem minden ékezetet ir)
Ennek ellenére kérnék befektetési tanácsot,- talán többet is - de mindenképpen én döntenék. Valamiért, gondolom a hozzá nem értés miatt, de nem kedvelem a "papiros" befektetéseket.
Szivesebben inditanék valamiféle vállalkozást talán. Lenne mondjuk harminc kamionom. :)
Még a gondolat is jól esik!!!

Közgazdász képe

Megdöbbenve látom itt ezen a fórumon a nagy magyar valóságot. Nem értem, hogyan lehet valakinek véleménye arról amit nem tud - Pétert is beleértve. Nézzétek csak meg a fórum inditót: egy rettenetesen leegyszerűsített pénzügyi tanácsadás, populáris csúsztatásokkal. (Egy pénzügyi szakértőtől?) Én megértem, hogy provokálni kell az embereket egy fórum létrehozásához, de azért némi felelősséggel is jár... Itt többször elhangzik, hogy ez igéret vagy garancia, illetve többször olvasom azt is, hogy mi van akkor ha nem úgy alakul ahogy elterveztük.
-Jól olvastam?
Ugyan nézzétek már meg, hogy miröl is szól ez a honlap: "Anyagi függetlenség egy év alatt!"
-Ez vajon igéret, vagy garancia? Ugye jól gondolom, hogy hinnem kell benne és akkor teljesül?! És ha mégsem? Van rá garancia?
Teljes jóindulattal mondom:
-Inkább kérdezzetek (bármilyen sületlennek tűnik is a kérdés, ezen a területen NEM LEHET BUTASÁGOT kérdezni, csak tudatlannak lehet maradni). Biztos vagyok benne, a társadalmunk nem ott tartana ahol tart, ha ha olyantól kértek, és fogattok el tanácsot aki kompetens az adott témában!!! (Gyanítom, ehhez egy másik fórum kéne...)
Ha valakit érdekel ez a téma, itt kérdezhet nyugodtan:
********laszlo.gportal.hu
További szép napot mindenkinek!

Müller Péter képe

:)

Van rá garancia. Nem is akármilyen.
Töltsd ki a tesztet és meg fogod látni.

(a linkedet kivettem az oldalról, a blog nem arra van hogy a terméked vagy a szolgáltatásodat /esetleg másét ajánld/)

Nem néztem meg az oldalt jobban, minden esetre szerinted mennyire hiteles egy pénzügyi tanácsadó, akinek még saját domainre és egy normális weboldalra sem telik?

Közgazdász képe

Neked teljesen igazad van! Meghajlok a nagyságod, és pénzügyi tudásod előtt! Sőt bocsánatot kérek, amiért megkérdőjeleztem a szaktudásodat! Én pusztán csak hét évig tanultam ezt, a számomra oly misztikus kérdéskört, a szakmai minősítésemet is csak egy vacak zugsuli végezte... (Ahogy az lenni szokott.)
-Valóban igazat kell hogy adjak neked: nincs annál jobb befektetés, mint "személyreszabott" tesztet kitölttetni hiszékeny, reménykedő emberekkel, s picit később profitálni belőlük! TUTI befektetés! :-) Bizonyára tudod, hogy miről beszélek...
-Nem telik normális weboldalra? Hm... Ha oly merész vagy hozd le a linket, és majd a többiek megítélik.
-Nem vagyok benne biztos, hogy egy vitaindító üzletembernek sétődötten személyeskednie kéne. Valahogy olyan kicsinyesnek tűnik ez... De hát amint mondtam: van még mit tanulnom.

Müller Péter képe

Nem szeretnék veled vitakozni erről. Beszéljenek a tények:

1) Láthatóvá teszem a linked, cserébe te is kiteszed az oldaladra az enyémet. Ez elég nagyvonalú ajánlat az oldalaink közötti látogattság különbséget tekintve.

2) Összehasonlítjuk a kettőnk által kínált garanciákat. Lássuk kiállsz-e a pénztárcáddal is a szavad, a tudásod és a véleményed mellett.

3) Majd összehasonlítjuk az emberek tapasztatait és véleményt az eredményekről.

De akár vitázhatunk is egyet élőben is online? Mit szólsz?

Rónai András képe

Kedves Közgazdász!

Az, hogy ki mennyi ideig tanul valamit az nem érv. Ha most én elkezdeném feszegetni milyen emberek szereznek diplomát és doktorit, akkor abból komoly sértődések lennének.

Inkább kérdezem, mit tudsz önálló teljesítményként felmutatni a vállalkozás témakörben, és tudás továbbadásban? Én szívesen tanulok még Péter mellett mástól is, persze ha hajlandó tanítani, és meg tudom fizetni a tanulópénzt.

Annyit azért látatlanban megjegyzek, egy gportálos lap nem túl bizalomgerjesztő ilyen témában.

Tisztelettel,
Rónai András

Földiné Csúcs Mária képe

Kedves Közgazdász Úr! Jómagam igen sokat koptattam az iskolapadot, kedves közgazdász úrhoz hasonlóan. Jó pár évig független pénzügyi tanácsadó is voltam egy bróker cégnél. Azonkívül biztosítási tanácsadással is foglalkoztam, szintén nem pár hónapig. Ennek tükrében teszem fel azt a lehet, hogy költői kérdést, a kedves ügyfelek vajon miért nem olvassák el az apró betűs sorokat. Ha pedig elolvassák miért nem értik. Egyáltalán miért vannak apró betűs sorok. Véleményem szerint tisztelt közgazdász Úr pontosan a cégek által jól fizetett közgazdászok, jogászok teszik azt olyan szakszerűen a szerződésbe, hogy az átlag polgár számára lehetőleg érthetetlen legye. És itt van az a bizonyos kutya elásva. A jól fizetett alkalmazott. Aki ki is rúgható, azaz eltávolítható a munkahelyéről és akkor fuccs a jó fizetésének. Nos a Péter olyan tudást kíván minden befogadónak átadni, amivel nem jól-kevésbé jól fizetett alkalmazott lehet az élet felnőtt nebulója, hanem akár annak a bizonyos banknak, biztosítónak a tulajdonosa, akinél a tisztelt közgazdász, jogász Urak a jó fizetésükért igyekeznek minél több átlag ember számára érthetetlen apró betűs sort beleírni a szerződésekbe.
Ami meg a garanciákat illeti. Az iskolába beiratkozó nebuló kap arra garanciát, hogy ha a feje nem elég befogadó akkor is olyan tudással kerül ki amivel jól fizető állást kap?

Hagymási Éva képe

Úgy gondolom, minden befektetés jó, aminek a hozama nekünk megfelelő.
Aki anyagi gondokkal küszködik, tőkéje kevés, az inkább rövid távban gondolkodik, hisz a problémája ma áll fent. A hosszútávú befektetés viszont ami inkább biztonságot ad, valószínűleg ki is kérném hozzáértő szakemberek véleményét.Ennek ellenére nem gondolnám, hogy a pénzem "papíros" befektetésre használnám.Vállalkozásban gondolkodnék, vagy vennék egy házat amit kiadnék, aztán mégegyet.....meg mégegyet....
Még a gondolat is szép! :)
A befektetéseknél számomra a legfontosabb kérdés a garancia. Sajnos ez nem lehet száz százalékos, mert túl sok az összetevője. Szeretném kizárni legalább a tőlem független rizzikót. Ezért döntenék valószínűleg sokkal gyakorlatibb befektetésben, mint az értékpapírok, Tőzsde, stb.

PZS képe

Kedves Péter!

Ha én jól válaszolok,részemre is él az "ingyenesség"?
Pusztán a kíváncsiságom kielégítésére!:)
Szóval a tapasztalatom az, hogy ha valaki ingyen akar valamit, azt nem akarja igazán (hogy miért az jelen esetben mellékes....) ezért aztán nem is valószínű, hogy mindent megtesz azért, hogy alkalmazza is azokat a dolgokat -amikre tanítani akarod- az életében. Aztán csak annyit mond jó esetben, hogy "Hááát, érdekes volt meg minden, de nekem nem működik a dodlg...." Rossz esetben kritizálni fog, mert felborult a csere közöttetek. Te úgy adtál valami értékeset, hogy Ő semmit nem adott cserébe. A 10% od meg megy a "levesbe"....
Ezek az emberek elfelejtik, vagy nem tudják, hogy minden tudás annyit ér -egyes "merész" állítások szerint csak az a tudás- amennyit használni tudjuk és használjuk. Szóval ha van cél, hajlandóak vagyunk megadni a cserét azért ami segít felé, és teszünk is érte, ha nincs, minden fölösleges fáradság az oktató részéről, sőt egyenesen ártó tett, bizonyos szakzsargon szerint elnyomó-elnézőség.
Egyetértünk?
Zsolt

Müller Péter képe

Sok-sok mindenben igazad van, és értem a szakzsargont is, de ez is csak majdnem talált. ;)

Anonymous képe

Sziasztok!

Azt gondolom,hogy -bár nem ezen fórumra íróknak ill. olvasóknak- először is azt fontos tisztázni,kinek-mi ill. az ügyfélnek mi a "rövidtáv" és a "hosszútáv",mert pl. számomra befektetés szempontjából rövidtáv a 6 hónap és a 3-5 év közötti időszak,a megtakarítás szempontjából pedig az 5-15 év,ha a "nyugdíjas" időszakot ill. a gyerekemet nézem,akkor több évben gondolkodom.Leginkább -nekem- azonban a passziv bevétel létrehozása a cél,akár több szálon is.

Radó Hajni

Szilvia képe

Én csupán annyit szeretnék hozzátenni, hogy attól, hogy valaki pénzügyi tanácsadónak hívja magát, még nem lesz az. Ez azonban nem jelenti, hogy pénzügyi tanácsadók nem léteznek. Bizony találkozhatunk olyan tanácsadókkal, akik nem egy cég termékeit akarják ránksózni, hiszen nem rendelkeznek termékekkel. Ők azok, akik ténylegesen TANÁCSOT ADNAK, és nem árulnak. Hiszen ez a lényege ennek a szakmának.
A másik dolog: a hosszútávú befektetés. Bizony ma már léteznek tőke- és járadékgarantált, illetve hozamgarantált befektetések is, úgyhogy aki képben szeretne lenni, az nézzen jól körül.
Azt gondolom, hogy ha nem gondolkodunk előre, az olyan, mintha azt mondanánk: majdcsak lesz valahogy! Ez vajon megoldja majd, hogy a gyermekeinket taníttasuk, hogy legyen nyugdíjunk,....????

További jó fórumozást!

Petőházi Mónika képe

Úgy van. Rövidtávú befektetés, amennyiben van mit. Persze, mind szeretnénk mihamarabb pénzhez jutni. Naná!!
Hosszútávú befektetés: folyamatos önképzés,nem a megszokott, hagyományos módon. :) Legjobb hatásfokú pénzmágnes a szürkeállomány. :)
Biztos vagyok benne, hogy másra gondoltál, Péter, azért mégis szépen körbejártuk a témát itt jó sokan !! ;)

agnes képe

Szia! Természetes a rövidtávú, de ha sikerülne vele alapot létrehozni, talán valamennyivel egy hosszótávút sem lenne rossz.
Bár jelenled nálam álmodik a nyomor....

Csaba képe

A post tartalmának lényege (helyenként szóhasználata) engem nagyon emlékeztet "Gazdag papa" (Robert T. Kiyosaki) tanításaira :), ami nem rossz, csak megjegyeztem. Épp mostanában olvastam egy könyvet tőle (korábban már többet is).

interest képe

Én teljesen mást szeretnék tudni. Pl. ha befizettem az első havi részletet, mennyi idő mulva kerülök kapcsolatba Müller Péterrel? Vagy csak ennyi volt?

Gabi képe

A pénz valóban beszél a Tied is folyamatosan azt mondja: viszlát!

A tisztességes meggazdagodás módja elsajátítható, nem kell ahhoz pénzügyi zseninek lenned. Ha szabad akarsz lenni, akkor valamennyi spórolt pénzt össze kell gyűjtened, de ennek alappillére, hogy tudj bánni a pénzzel.

Ha talpon szeretnél maradni, akkor most igazán észnél kell lenned! Most komolyan meg kell fontolnod, hogy mit teszel.

És itt kap óriási szerepet, hogy miként bánsz a pénzeddel, mert ezen múlik mindened. De, ha jól meggondolod, eddig is ezen múlt....

„A világ összes pénze sem ér semmit, ha fogalmunk sincs, hogyan bánjunk a pénzzel.”
Adam Jackson

Te tudod, hogy mi is a különbség egy vagyontanácsadó és egy pénzügyi tanácsadó között? Hogy miért is olyan fontos erről Neked is tudnod? Mert szoros összefüggésben van azzal az abszurd pénzügyi szituációval, amire senki sem gondol, de mégis szinte mindenkit érint!

Mi is az a pénzügyi furcsaság, ami szinte biztos, hogy már Veled is megesett?

Vetted már igénybe bankok és biztosítók pénzügyi termékeit? Ha igen, akkor jó, ha tudod, hogy ezen pénzügyi termékekben elhelyezett pénz tulajdonjoga átkerül a bank, vagy biztosító tulajdonába, Téged pedig csak kedvezményezettként tartanak nyilván! A pénzügyi tanácsadók pedig éppen ilyen pénzügyi termékeket kínálnak Neked!

„Hm, és hogy is kell ezt érteni? Nem teljesen világos...”

Képzeld el, hogy szeretnél vásárolni egy házat. Bemész egy ingatlanközvetítőhöz, aki ajánl Neked két ingatlant. Az egyik éppen olyan, mint amire mindig is vágytál, ezért elhatározod, hogy megveszed, és ki is fizeted készpénzben a teljes vételárat az eladónak.

Az ingatlanos minden papírmunkát elintéz, minden simán zajlik. Majd, amikor kiváltod a tulajdoni lapot meghökkenve látod, hogy tulajdonosként nem Téged jegyeztek be, hanem az ingatlankereskedőt.
Megdöbbentő, ugye? Mi pedig észre sem vesszük, hogy ugyanez történik velünk is, ha igénybe vesszük egy pénzügyi tanácsadó valamely pénzügyi termékét.

„Micsoda? Ez tényleg így van? Hogyhogy erről eddig nem tudtam?”

Azért nem tűnt fel, mert nem érdekük a bankoknak és biztosítóknak, hogy erre felhívják a figyelmet. Másrészt pedig a teljes pénzösszeg sem veszik el.

„Akkor milyen problémákat okozhat, ha pénzügyi terméket választok?”

Ha a banké, vagy a biztosítóé a pénzed tulajdonjoga, akkor nincs beszámolási kötelezettségük feléd a pénzéről. Így fordulhat elő, hogy olyan költségeket is levonnak, amiről nem is tudtál. Ez pedig azt hozhatja magával, hogy egy pénzügyi befektetés esetén az első 2-3 évben még nem is nyersz semmit.

Sőt, olyan pénzügyi befektetések is vannak (és nem is kevés), ahol kötelező jelleggel kell minden hónapban pénzt befizetned, és ha valami miatt ezt adott hónapokban nem tudod megtenni, akkor jönnek a büntetéssel fenyegető felszólító levelek. Mit szólnál ahhoz, ha egy ismerősödnek kölcsönadnál minden hónapban 5000 Ft-ot, és mondjuk áprilisban valami miatt nem tudnád ezt megtenni, és erre az ismerősöd jönne követelőzve, hogy akkor hol a pénze? Ugye, nem tetszene? Akkor a pénzügyeiddel se hagyd, hogy így legyen!

És mit tesznek azok, akik szeretnék úgy intézni pénzügyeiket, hogy a pénzük tulajdonjoga ne szálljon át a bankra vagy biztosítóra?

Itt jönnek képbe a vagyontanácsadók, akik csak olyan termékeket forgalmaznak, ahol az ügyfél marad a tulajdonos! Hogy milyen előnyökkel jár, ha pénzügyi termékek helyett a vagyontanácsadók vagyoni terméket választod?

 mindig pontosan tisztában lehetsz azzal, hogy hogyan állsz pénzügyileg,
 ugyanolyan feltételekkel kezelheted pénzügyeid, mint az intézményi befektetők (a bankok és biztosítók),
 nem kell többé aggódnod a kötelező befizetések miatt, ha adott hónapban másra kell a pénz, akkor sem kell aggódnod a felszólító levelek miatt,
 vagyontanácsadód a teljesítménye alapján kapja a jövedelmét, így neki is érdeke, hogy Neked jól menjenek a pénzügyeid.

Bela képe

Üdv megcsináltam a tesztet. De lehet én vagyok a gyökér vagy a nem túl értelmes tag. De lövésem nincs miről beszélsz az értékelésemben. Képtelen vagyok értelmezni. Az lejött, hogy a legtöbb dologban hülye vagyok. De az nem, hogy miért. Meg az sem, hogy mit akarsz mondani. Szóval miért kell bugyuta példákkal példálózni miért nem beszélsz kerek perec. Annó be akartak szervezni az Amway az ottani ügynök pontosan így beszélt mint te!

A másik amit nem értek! A haverod Goldman Dávid ugyanebben utazik. Akkor te most azt a tudást akarod eladni amit tőle szereztél? Vagy lemásoltad az ő munkáját és most más néven próbáljátok meg eladni?

Na további szép napot!

Müller Péter képe

Okés elmagyarázom.

Az elsőre a válasz, az hogy nézd pontosan miről beszélék és olvasd el újra.

Nem baj ha a teszted nem mindenhol ad magas értéket. Ez egyszerűen ez annyit jelent, hogy ott valmivel többet kell dolgoznod vagy, többet tanulni és több gyakorltot elvégezni. Lehet, hogy több munkát igényel majd tőled az eredmények elérése, de az is biztos, hogy kitartással elérhetsz eredményeket.

Goldman Dávid soha nem ajánlana, ha az ő tudását próbálnám "újraértékesíteni". Egyszerűen azért ajánl minket, mert jónak tartaja a programot.
Elég sok időt töltött azzal, hogy átnézze a tagoknak szóló részen található anyagokat mielőtt beleegyezett, hogy elküldi a levelet a saját tagjainak.

Ewelyn képe

Hello
Nem ide tartozik de azt szeretném kérdezni hol lehet belépni tagnak

Müller Péter képe

Töltsd ki a tesztet és utána beszélünk róla.

Barbie képe

Ami nem tetszik-az nem is lesz nyilvános. Egyetértek azzal, aki ebben sem hisz. Mert a videoja is, jaj..... gáz.

bobo-land képe

Kedves Péter!

Csak egy könyvet szeretnék ajánlani mindenkinek aki nem rest olvasni.
"Babilon leggazdagabb embere." a címe.
Jó olvasást!

bobo

Irén képe

Végigolvastam az összes kommentet, szuper az oldal, nagyon szórakoztató!

Én már egy ideje figyelem az embereket itt az országban, és nagyon szépen kirajzolódik itt is néhány dolog. Pl.
Megdöbbentő, mennyi embernek sértő a "bocs, ezt nem csinálod jól, gondoltál már arra, hogy változtass?" kérdés, pedig egyik keleti bölcs sem állította magáról, hogy tökéletes (kivéve Jézust, de ő is csak az apja miatt), miért lennénk mi azok? Igen, tényleg vannak jó fejek, meg kicsit dogmatikusabb fejek itt.

Én azt láttam eddig az életben, hogy a nagyvonalúság célravezető, meg jót tesz az emésztésnek is.

Ugye, Péter, a "hogy segíthetnék másokon" kérdés azt takarja, hogy fel kéne térképezni, hogy milyen szükséglet van a környezetemben, amiért szívesen fizetnének nekem mások, és én is a legjobban tudom abban kiaknázni a tudásom? Nem hinném, hogy nyálas mártíromságról beszélsz.
(Ha ez így van, akkor felhívnám a figyelmet arra, hogy a magyarok egy jelentős hányada már nyolcadikban megbukott volna az értőolvasás vizsgán. Ha nem így van, én is ebbe a hányadba tartozom ;-) )

Én végigcsinálom a tanfolyamot, mert havi 3500 Ft-ot amúgy is elköltenék hamburgerre meg sörre :) Pedig ahhoz kevés a pénzem, hogy nagyon rugódozzak (lehet, hogy ezért nem vagyok gazdag?) :)

De számíthattok rám, el fogom mondani mindenkinek a tapasztalataimat az 1 év végén, akár jók, akár rosszak, ahogy M.P. is ígéri.
Na, meglátjuk.
Alléoppá.

II.Károly képe

  Látok jó néhány csalódott negatív hozzászólást.
  Régebben sikeres voltam. Most nem az. Vajon miért?
  Negatív az értékelés igaz. vajon miért?

  Az én meglátásom a következő:

  Nem működik az országunk mert képtelenek vagyunk eladni magunkat.
  Erről mi egyes emberek tehetünk és a mutogatás nem oldja meg a problémát.
  Ha valami nem termel pénzt annak értéke egyenlő a nullával ha pedig pénzt visz az negatív bevétel .

  Nem volt kitől megtanulni hogyan teremtsünk értéket.

  Írok egy példát saját butaságunkra amelyet tömegesen követünk el.

  A sztrájk célja mint végső eszköz a nyomás gyakorlás a cégvezetésre. Nem a károkozás.

  Na már most a vasútnál éveken keresztül a csúcsidőszakot választották az utasok elűzésére.
  Ma feleannyi fizető utasuk van és sírnak, hogy a kárt fizesse meg az állam ugyebár ennek hatása legalább -50% egy pénzügyi skálán.

  Szétosztani, vagy nem csinálni semmit, vagy befektetni , fejleszteni -100, 0, +100

  Még valami ha valaki nem törli a negatív kritikát
  az-az ember bízik abban tudása, érték mások számára is és azt hiszem erre tanítja azt aki vevő e tudásra.

  Tanítani csak azt lehet aki tanulni akar!

Lukács René képe

Az biztos rengeteg átverésről halottunk már és ezért óvatosabbá is váltak az emberek. Viszont a társadalom és a reklámok azt mondják: "neked ez kell, szerezd meg, meg érdemled"! Ezzel csak az a gond, hogy pénztelen a magyar ember java. Persze ettől még vágyik a jobb életszínvonalra, de némelyek rögtön. Ezért vagy beleugrik valamibe, amiben nagyon hinni akar, vagy nem és azon rágódik: "és ha most megcsinálhattam volna?", de minden képen őrlődik valamin, a pénztelenség miatt.
Pénzügyi tanácsadók, vagy csak kiképzett pénzügyi terméket áruló ember?
Szerintem nem ez a lényeg, mert egy betanított munkás is eltudja látni a feladatát a gyárban maradéktalanul, ha akarja, nem kell lennie ehhez mérnöknek. Nyilván feladat, és feladatkör között is van rengeteg különbség, mint befektetés és befektetés közt is. Ezért tudni kell mihez elég "egy üzletkötő" és hova kell a képzett szakember. Persze sokan találkozhatunk az életünk során magasan képzet fogorvossal és háááát, csak végzett fogorvossal, de ettől még egyik is és másik is fogorvos?! Mitől szakember a szakember? Mert elvégezte az iskoláit? Esetleg mert a szakmai élete, vagy sikeres üzletei azt mutatják? Nekem nem kérdés melyiket választanám!
A hosszabb távú befektetések kevésbé kockázatosak?
Nem, mert senki sem tud garantálni semmit csak a Teremtő Isten!
Néha pedig kénytelenek az emberek várni arra, ha pénzt szeretnének kapni valahonnan kamatra. Mert kis pénzel csak kis pénzt lehet csinálni, és azt is sokára általában, naggyal lehet sokat hamarabb nagyot kaszálni, de keveseknek van sok pénzük. Az üzlethez is sokszor valamennyi pénzkel és ha csak kevés van, akkor megeshet nagyon lassan indul be. Szellemi tökével sem megyünk semmire néha pénz nélkül, vagy ismeretség nélkül. De szinte mindenhez idő kell akármibe is fogunk azonnal nem megy semmi.
Miért ne lehetne várni egy jónak vélt befektetésre? Inkább legyen pénzem x év múlva, mint sohasem, mert türelmetlen vagyok. Aztán meg ha kipénzel is lehet sokat csinálni, kicsike kockázattal miért ne próbálkozhatnánk? Én megtaláltam azt ahol kockáztathatok, szép haszonért és eddig nem is csalódtam.