Hogyan tehet a TV és a Facebook gyorsan pénzt a zsebedbe?

A dolog elég egyszerű. Elsőnek le kell fektetnünk az alapokat. Az első szabály ez:

Bárki használhatja ezt az egyszerű tippet. Nem kell szakértőnek vagy vállalkozónak lenned.

Az alapok

Mielőtt belekezdünk jegyezz fel két dolgot:

1) Kb. mennyi időd van naponta a tévénézésre?
2) Hányszor nézed meg naponta a Facebookod, és kb. mennyi időre.

Ha megvan nagyjából, ezzel a két számmal fogunk dolgozni. Most megtaláljuk a megfelelő kategóriákat:

A kategóriák

A következő lépés, hogy nézd meg milyen híreket információkat kapsz és oszd be a következő kategóriákba:

Időrabló
Ide sorold azokat a dolgokat amiket nem volt érdemes megnézni. Sok időbe tellett és semmilyen haszna nem volt.

Negatív
Ezek azok az információk, amik semmilyen pozitív dolgot nem tartalmaztak. Lehetnek ezek hírek vagy olyan képek/filmek amik a megnézésük után rossz érzéssel töltenek el.

Nem fontos
Olyan dolgok tartoznak ide, amik nem fontosak a céljaid szempontjából. Például, ha a célod az, hogy elutazol a nyáron Görögországba, egyáltalán nem fontos számodra hogy Egyiptom legszebb tengerpartjairól olvass.

Nincs rá befolyásod
Ide kerül minden olyan hír vagy cikk, amiről hiába olvasol vagy nézed meg, de semmit sem tudsz tenni ellene.

Ha kész vagy ezzel nézd át, hogy van-e köztük olyan, ami nem esik a 4 kategória valamelyikébe. Valószínűleg annyit találsz majd mint én: egyet sem.

Vagyis a módszer az, hogy nem használod ezeket. Nem nézel tévét és naponta maximum egyszer nézed meg Facebook-on, hogy kaptál-e üzenetet és utána azonnal kilépsz.

Magyarázat

Most elmondom, hogyan tehet ez pénzt a zsebedbe.

A legutóbbi felmérésemből kiderült, hogy az emberek legtöbbje azért nem ér el pénzügyi eredményeket, mert nem tesz meg bizonyos dolgokat. Legtöbben az időhiányra panaszkodtak, de tudom, hogy emellett van idejük a TV-re és a Facebookra. De nem ez az igazi oka annak, hogy ezt javaslom.

Én például igyekszem minél kevesebb időt tölteni a Facebookon. Csak üzleti célra használom, és azt is igyekszem éjszaka, hogy minél inkább elkerüljem, hogy a chaten elkapjanak. TV-t egyáltalán nem nézek.

Azon kívül, hogy emiatt a munkám hatékonyabbá vált, történt pár meglepő dolog is amikor ezt az elvet kezdtem el követni.

Nem tűnt olyan veszélyesnek a világ. Soha nem gondoltam volna előtte, hogy a TV-ben és a Facebookon ömlesztett negatív-információ özön, mennyire le tud húzni érzelmileg. Sokkal jobban érzem magam és eltűnt az a „nyomottság érzés”.

Több ötletem van mint valaha. Valahogy a folyamatos TV-zés megöli – de legalábbis erősen csökkenti – az ötletelő képességet.

A felszabaduló időmben csomó olyan dolgot tudtam megtanulni, ami sok pénzt hozott.

És olyan dolgokkal foglalkozom, amik hozzájárulnak az álmom eléréséhez. Ezért messze többet érek el közülük mint előtte bármikor.

De mi a helyzet a fontos információkkal?

Fontos információk

Sokan azt gondolják, hogy meg kell nézniük legalább a híradót, hogy ne maradjanak le a fontos információkról.

Én évek óta nem nézek tévét, mégsem maradtam le semmiről. Ha nem hiszed nézd meg valamelyik híradót, és mondd hogy volt egy hír ami nem illeszkedik a fenti 4 kategória egyikébe sem.

Mikor Velencébe utaztunk egy szemináriumra, és az olasz vasutasok sztrájkba kezdtek, akkor is bőven időben értesültem mindenről, hogy legyen időm megtenni a megfelelő lépéseket.

Persze, ki akarsz néha kapcsolódni. Oké, nézz meg egy filmet. Csak azt az egyet ami érdekel. De ne az legyen már az esti programod, hogy minden este megnézed a filmet bármit is adnak és az aktuális valóságshowkat.

A megtakarított időben tölts egy kis időt a családoddal vagy dolgozz azon, hogy elérd a célod. Ha így teszel, garantálom hogy 1 év múlva sokkal-sokkal közelebb leszel az álmaidhoz, és több pénzed lesz mind gondolnád.

Tudod honnan tudom?

Leírtuk mennyi időt töltesz naponta a Facebook és a TV előtt. Szorozd meg ezt a számot 365-tel. Így pazarolod el azt 1 év alatt amit soha nem kaphatsz vissza. Az idődet.

Neked mekkora lett ezt a szám?

Láthatóság: 

Hozzászólások

Alex képe

Ezek valóban így vannak és sokan észre sem veszik ezt maguktól!!! Ez egy nagyon jó cikk!

Müller Péter képe

Köszönöm :)

Anonymous képe

Nagyon igazad van.Én sem nézek tv-t 8 éve. A közösségi oldalakat nem szeretem, ezért nem használom. időrabló dolgoknak tartom ezeket.Ettől eltekintve értesülök a legfrissebb hírekről is és a kikapcsolódás sem marad el.Valójában örömteli minden napom.

Gizus képe

Igazad van Péter! Közben azon mosolyogtam, hogy hol vannak a TV-t nézők? Én sok éve nem kapcsolom be TV-t, nem hiányzik, eszembe sem jut,sőt költözéskor el is romlott, nincs másik, azzal tudnék néha filmet nézni a meglévők közül. Mégsem maradok le semmiről. Internettel más a helyzet, bár a gépem is csak este kapcsolom be (napközben, ha várok valamilyen üzenetet mailt), Nagyon hasznos megszokni, hogy csak este és mennyi idő! Ha napközbe várok sürgős dolgot, bizony a képernyő ragadok, már észrevettem, most tudatosan figyelek rá. Tehát este mailek, lap, és fecebook.Kialakult egy módszerem, chat soha nincs bekapcsolva, időrabló, nem használom.Látok több, mint 100 bejegyzést, végignézem a listát és válogatok. Vannak számomra hasznos dolgok, azt könyvjelzőzöm, a fontosat valóban megnézem, ami nem fontos azt nem. Ha találok a mindennapjaimban hasznosíthatót, azt azonnal másolom és nyomtatom (kertészkedés, termelés, gyógynövények,házilag természetes készítmények, ezt alkalmazom is!), így elolvasom gyorsan és teszem a gyűjteményhez, a receptjeimhez. Még így is sok idő két-három óta esténként az interneten, bár a TV-nél még mindig jobb:)Ennek ellenére kevés az időm.Hatalmas kert, termelek, amit csak lehet, háztartás, stb.

Péter képe

Péter teljes mértékben egyetértek veled. A tévénézés és a facebook hosszas használata napi szinten valóban időrabló, fölösleges és még tudat beszűkítő tevékenység is. Tévét egyáltalán nem nézek és tényleg sok világeseményről informáltabb vagyok mint aki tévét néz. Az érdekes és féltve őrzöttebb dolgokat nem is közvetítik a tévécsatornák. A facebook-on nagyon rövid időt töltök naponta pár perc, de az a maximum. Kezdek én is rájönni hogy ha egyre tudatosabban osztom be az időmet annál több időm marad olyan dolgokra amelynek értelme és értéke van.

Irénke képe

Ez igy igaz csak idõ pazarlás tv és a facebook!

GáBOR képe

Ez az írás nekem nagyon tetszett. Olyannyira, hogy elküldtem ismerőseimnek is a blog linkjét ...

Peti képe

Már egy jó ideje nem nézek tévét, és nincs hiány érzetem. Sôt, még az interneten se szoktam híreket olvasni, max egy néhányat.
Egyébként arra, h elkerüld , h fb chaten rád írjanak, hasznos lehet, ha offline állapotba teszed magad.

Szertelen képe

Én sem nézek tévét már évek óta, és nem is hiányzik! Ha esetleg valami hírre vágyom: rádió, vagy Internet.
Érdekes, hogy sok időt a Neten sem töltök, kezdem észre venni, hogy hasonló hatása van rám, mint a televízió. Felmegyek, bambulok... Mit is akartam? Pedig reggel még tudtam... :)

Győző képe

Sziasztok!

Péter!
Köszönöm az ötletet.
Be fogom vezetni mindezt magamra vonatkozóan.
Mégpedig úgy, hogy bármibe is kezdek megvizsgálom a 4 kategória szempontjából.
Ezután majd kiderül, hogy folytatom-e, amit el akartam kezdeni, vagy mégsem....
/Persze mindez csak akkor működik hatékonyan és célirányosan, ha célom is van.:-)/

Köszi'szépen!
Üdv,
Makra Győző

Adam képe

ez így mind igaz, de mit lehet kezdeni azokkal akik, ha csak 1 percre is elérhetetlen vagy lefagy a facebook chat akkor egyből pánikolnak, hívják a netszolgáltatót, ismerőst aki jobban ért a géphez, stb... hogy csináljanak valamit a nettel mert így megőrül???

Korsós Betti képe

Igen-igen, ez valóban jó kezdeményezés,teljesen egyetértek. A TV egyszerűen butítja az embereket, és rengeteg időt töltenek ott emberek. Évek óta nem vagyok hajlandó semmiféle tv műsort nézni. Épp most olvastam, hogy "kivonul az RTL" Magyarországról:)
Facebook. Elneveztem a facebookot, de azt most nem írom ide. Rengeteg ember, több mint 4 millió csak Magyarországról rendeszesen fent van. Én is, de én üzleti szempontból. Hihetetlen az ereje, csak az internet, a facebook erejét üzleti szempontból kell kiaknázni, mert az lehet!
Örülök ennek a cikknek, s egy kedves kollégám épp ma készitett egy videót a 365 napról. Ha lehet, ide teszem, érdemes meghallgatni:)

****

Korsós Betti

Teiermeyer Márton képe

A témával (figyelemenergia) már 4 éve foglalkozom. Itt a legutóbbi összesítés:

http://www.felsofokon.hu/szemelyisegepites/2013/05/29/erre-figyelj

Tv-t roppant ritkán nézek, ellenben a Facebook-ot kezdettől fogva tudatosan használtam, tervezetten és céllal. Nálam az üzenőfalon az információk legalább 80%-a pozitív, de sokszor 100%, ugyanis olyan emberekkel kerültem kapcsolatba, akik hasonlóan pozitív gondolkodásúak és ilyen jellegű üzeneteket tesznek közzé. Tehát a Facebook az egyik legjobb kapcsolatteremtő a világon, másrészről hihetetlen mennyiségű olvasót hozhat. Ráadásul van rengeteg speciális csoport, amely egy-egy területen nagyon hasznos. Feleslegesen nem töltök ott időt, késő este például már nem használom, mert abszolút nem egészséges lefekvés előtt a szellemi ingerlés és nem jó sokáig fennmaradni.
Egyebekben mindennel egyetértek. Az emberek nagy része úgyis tovább fogja folytatni "szenvedélyeit" híradó, szappanopera, haszontalan üzenetek a facebookon. De nem baj, a világot szerencsére azok viszik előre, akik túllépnek személyes gyengeségeiken.

Anonymous képe

Kisiskolás voltam, mikor egy alkalommal nagyapám - egy előre megbeszélt találkozásom alkalmával - nagyon "letolt" egy negyed órányi késésem miatt. Tolvajnak nevezett !
- Én nem loptam el semmit ! - mondtam felháborodva
- De igenis loptál ! Elloptál egy negyed órát az életemből ! Ez a negyed óra az ÉN életem része, a sajátom. Nem olyan mint egy tárgy, amit esetleg vissza lehet adni. Ez végleg elmúlt, elveszett. Az életemből ellopott időt pedig senki és semmi nem pótolhatja, nem hozhatja vissza számomra.

Igaza volt. Nyugodjék békében !

Nagy Zsuzsanna képe

Igen, kipróbáltam. Tv abszolút konkrét, előre jelzett műsorért van bekapcsolva kb havonta 1x, a face szerintem nagyon jó kapcsolatfenntartó eszköz. A munkahelyem, ez a nagyon klassz team is elérhető onnan.
:)

András képe

Ha az embernek van célja... a véletlenszerű eltévelygést tennivalók listájával lehet hatékonyan kezelni. Csak arra kell ügyelni, hogy mindig kéznél (szem előtt?) legyen. Azt figyeltem meg, hogy akkor kerülök bele random face és egyéb olvasgatásokba, ha nem tudom, hogy éppen akkor pontosan mit is kellene tennem, és miért. A tévéműsorok szelektálására pedig hál' Istennek feltalálták a médiaboxot: felveszi az engem érdeklő műsorokat, amelyeket akkor nézek meg, amikor akarok - ráadásul az időrabló reklámokat pillanatok alatt át tudom ugrani. Az eszközök nagy része (mint ahogyan pl. a kerék is :) ) fel van találva, már csak használni kell őket...