A gazdagság definíciója

Számos gazdag embert ismerek. De nagyon keveset, aki anyagilag független. Ha nem tudod mi a kettő között a különbség, lehet hogy éppen rossz úton jársz.

Amikor kis gyerek voltam eldöntöttem, hogy nem akarom a szüleim életét élni. Azért döntöttem így, mert úgy láttam, hogy nem tehetik meg azt, amit igazán akarnak.

Később találkoztam több gazdag emberrel is és ott ugyanezt láttam. Azt hittem, a szüleim azért nem valósítják meg az álmaikat, mert nincs elég pénzük. De akkor miért csinálja ugyanezt sok gazdag ember?

A válasz

Amikor az 1ev.hu-t megnyitottam, rájöttem, hogy ez egy dolog miatt van. Az emberek nem tudják mi a különbség az anyagi függetlenség és a gazdagság között.

Gazdag az, aki sok pénzt keres. De lehet, hogy emellett sok kiadása is van. Lehet, hogy van egy nagyon jól fizető munkája, de minden nap be kell járnia dolgozni, vagy attól fél hogy kirúgják.

Aki anyagilag független, viszont nem aggódik se a pénz, se a fentiek miatt. Miért?

A különbség

Mérjük meg először a gazdagságot. Hallhattad már tőlem, hogy nem pénzben mérünk, hanem időben. (Ha 1ev.hu tag vagy elmagyaráztam részletesen az okát is.)

Vagyis a gazdagságot úgy mérjük, hogy hány napig tudnád fenntartani az életszínvonalad, anélkül, hogy dolgoznod kellene neked, vagy a családodnak.

Tehát ha 100 ezer forintot keresel havonta és ebből meg tudsz élni, és 500 ezer forint tartalékod van, akkor 5 hónapig tudsz munka nélkül megélni.

Vagyis gazdagabb vagy mint valaki aki havonta 500 ezer forintból él és 1 millió forint tartaléka van, hiszen ő 2 hónapig tudja fenntartani az életszínvonalát.

De miért jobb akkor az anyagi függetlenség? A következő blogbejegyzésemben elmondom. De addig is ne felejtsd el a legfontosabb szabályt:

A gazdagságot időben mérjük és nem pénzben.

Te mit gondolsz?

Láthatóság: 

Hozzászólások

Anonymous képe

Annál gazdagabb az ember, mennél többen vannak a környezetében olyanok, akik ugyan olyan gazdagok, vagyis, hasznos termékeik körét, minőségét képesek optimalizálni és azok cseréjét képesek örömmel és érdeklődéssel megvalósítani.

Mivel mindenki "n" (ismeretlen számú) évig élhet, ha ez alatt az idő alatt a "többiek" elfogadják létezését, engedik, hogy tegyen valamit termeljen valamilyen hasznos terméket a csereforgalom számára, részt vegyen a munkamegosztásban akkor az erre fordított ideje (életideje) annyit ér mint bárki másnak. És így a gazdagságot időben mérjük és nem pénzben, a pénz csak a csere bonyolításának eszköze. (Szerintem nem több!)

Mennél jobban eltérnek az időráfordítások pénzben kifejezett díjai, annál durvább az egyes emberek életidejének alul értékelése, mások életidejének túlértékelése, a többiek kárára, annál nagyobbak a társadalmi egyenlőtlenségek.

Időben kell mérni a gazdagságot, de ki és milyen alapon hozhat létre bármilyen aránytalanságot, az az olyan helyzetet, hogy "tartalékra " legyen szükség az életszínvonalunk munka nélküli fenntartására és ezt minél hosszabb ideig? Ez nem szükséges, ha adott erőforrás "bőség" és technológiai fejlettség mellett, jól működik a társadalmi munkamegosztás és arányos az elosztás az – az engedjük, hogy „szükség legyen” mindenkire.

Alex képe

Ezek nagyon jó gondolatok!
Osztom a gondolatsorod Péter.

Attila képe

In Time sci-fi is eszembe jutott. Amúgy végül is maximálisan igazad van.

Hajni képe

A gazdagsagot en igy definialom, gazdag az az ember, aki anyagilag fuggetlen. Anyagi fuggetlenseg nalam: penzugyi es idobeli fuggetlenseg. Penzugyi fuggetlenseg = nulla ft tartozas + folyamatosan erkezo passziv bevetel (mely raadasul folyamatosan novekszik), ekkor ugyanis nincs szukseg tartalekra - sztem. Idobeli fuggetlenseg = odamegyek, ahova akarok, akkor, amikor akarok, es addig maradok ott, amig valoban jol erzem magam. Minosegben. Ez, talan igenybeli kerdes is lehet, mert - termeszetesen - mindenki maga hatarozza meg az igeny szintjet es ugy gazdag, ahogy jol erzi magat.

Péter képe

Az anyagi függetlenség egy összetett fogalom. A jelenlegi pénzügyi és gazdasági helyzetben háromféle értékrend alakult ki.

Van akinek a pénz nagyon fontos és mindent meg is tesz érte hogy sokat keressen belőle. Persze annak arányában is költekezik vagy befektet, ha jól tudja kezelni a pénzét egy adott idő alatt akár meg is többszörözheti, ha nem akkor sokat veszíthet belőle. Ezen emberek még ha jól is jönnek ki a pénzügyekből nagyon is függnek tőle mert nagyon sok idejüket és energiájukat köt le. Persze ha magának dolgozik még mindig jobb mintha cégektől függene.

Van aki vegetál máról holnapra él, és bizonytalan a bevétele valamint a bevételi forrása. Ők nem áldoznak annyi időt és energiát a pénznek mint az előző embercsoport, lehetséges hogy nem is kötődnek annyira a pénzhez és nem vonzzák magukhoz. Ők függenek a legjobban tőle mert a minden napi megélhetésük nagyon megérzi a kevés pénzt, és a szolgáltatók, továbbá a hitelek, egyéb kiadások teljesen felőrlik pénzügyileg és minden más téren is az energiájukat. Ráadásul teljesen kiszolgáltatják magukat a munkahelyek kénye kedvének. Ezen emberekből van a legtöbb.

Az igazi anyagi függetlenség élvezői a legszerényebb embercsoport, ők vannak a legkevesebben, de ez az életforma a Föld minden részén egyre kedveltebbé válik. Ők kis közösségekben élnek, kevés pénzből, van aki pénz nélkül is fenn tartja magát. Maguk állítják elő azokat a dolgokat amelyek a minden napi lét fenn tartáshoz a legfontosabbak, élelmiszert, energiát, házat. A használati eszközöket vagy éppen amire szükségük van cserkereskedelem formájában beszerzik. Ők függenek legkevésbé a pénztől, de attól függetlenül használják és gyarapíthatják is.

János képe

Azt hiszem Peti oda akar kilyukadni, hogy addig vagy anyagilag független, ameddig tényleges munka nélkül biztosítani tudod a számláid fizetését, és azért jut a személyes és a családod igényeinek kielégítésére is, sőt akár még anyagilag is tudsz fejlődni.
Az én olvasatomban erre jó lehet egy legalább nyolcszámjegyű bankbetét, ahol az első számjegy legalább egy 5-ös (ami azért így sem kimeríthetetlen), de leginkább olyan vállalkozások, amelyek folyamatosan képesek biztosítani a pozitív cashflow-t (pl. egy jól bevezetett honlap, amely már alkalmazottakat is képes eltartani).

László képe

Kedves Péter!

Teljesen OKÉ, amit a gazdagságról írtál.

Egy kis kiegészítést tennék hozzá. Számos gazdag embert ismerek és a többségüknél azt tapasztaltam, hogy egyszerűen azért gazdagok, mert sportot csinálnak a pénzkeresetből.

Valójában imádnak pénzt keresni és folyamatosan tesznek érte valamit, függetlenül attól, hogy nem a megélhetésük függ a pénzkeresettől.

Íme egy jó idézet ebben a témakörben:

Van egy pompás aranyórám, amelyre büszke vagyok. A nagyapám a halálos ágyán adta el nekem. (Woody Allen)

Anonymous képe

Szerintem a legszemléletesebb meghatározás:
gazdag, akinek több a pénze, mint a vágya,
szegény, akinek több a vágya, mint a pénze.