Az anyagi függetlenség szegényeknek

Tudtad, hogy akik kevesebb pénzből élnek könnyebben érik el az anyagi függetlenséget?

Legutóbb elmagyaráztam mi a gazdagság.

Az anyagi függetlenség más. Azt jelenti, hogy nem kell aktívan dolgoznod azért, hogy ki tudd fizetni a költségeidet. Persze nem azt jelenti, hogy nem is kell termelned.

Vagyis egyszerűen elmagyarázva.

Ha például havonta 100 000 Ft-ból meg tudsz élni, akkor ha van valamid ami hoz ennyit és nem kell aktívan dolgoznod vele, máris sínen vagy. Jöhet a gazdagság, hiszen rengeteg időd van.

Miből lehet pénzed, amivel nem kell folyamatosan foglalkoznod?

Lehet ingatlan, weboldal, bármilyen más vállalkozás, vagy eszköz. A lényeg az ne kelljen aktívan foglalkoznod vele.

Miért könnyebb ez a szegényebbeknek?

Egyszerű. Az embereknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy az életszínvonalukat a fizetésükhöz igazítják. Ha mindössze 100 000 forintból kell megélned a kiadásaidat ahhoz igazítod. Nem azért mert akarod, hanem mert kénytelen vagy.

Ha 500 000 Ft a fizetésed, a kiadásaid ehhez igazodnak. (Sokszor még ezt el is várják tőled a munkahelyeden.)

Tehát míg az első esetben elég ha csak 100 000 forint passzív jövedelemre teszel szert, hogy otthagyhasd az állásod, addig a másik esetben ehhez 500 000 ft-ra van szükséged.

Szerinted is könnyebb nekik?

Láthatóság: 

Hozzászólások

Kiss Julia képe

Részben egyet értek a bejegyzéssel!
Tényleg könnyebben be lehet rendezkedni a kisebb anyagi javakra, de rövid távon. Hosszú távon nehéz tudomásul venni, hogy nincs fejlődésre lehetőség.
Üdv.: J.

Csilla képe

Szia !
Köszi... a lehetőséget. A cikkhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, ha megszoktál egy színvonalat, akkor biztosan nagyon-nagyon nehéz visszafogni magadat, hogy kevesebbet költs.

m0riturus képe

Való igaz, hogy a 100000 Ft passzív jövedelem elérése gyorsabban, és könnyebben megy, mint a 500000 Ft előteremtése. Az életvitel minősége kevesebbet követel egy 100000 Ft-ot kereső ember esetében, de ha valaki pusztán a költségei fedezésénél megáll 100000 Ft-nál és feladja az állását, az szerintem nem elég körültekintő.
Az anyagi függetlenség szigorúan véve lehet, hogy csak a költségek fedezésére korlátozódik, de én mindenképp megvizsgálnám a költségek összetételét, és felmérném a nem várt költségeket is. Ebből az összegből nem lehet tartalékot képezni. Mi történik, ha banki hitel van benne, mi történik, ha tönkremegy a régi autó, amit vezet, mi lesz ha egy betegség több százezer forintot követel?
Alacsonyabb bérnél is nagy terhet jelent bármilyen hasonló esemény.
Én személy szerint azt javasolnám, hogy ha valaki 100000 Ft fizetés mellé oda tud tenni 100000 Ft passzív jövedelmet, akkor ebben a "biztonságban" előtörlesszen a hiteleire, takarékoskodjon, keressen jobb állást a már biztonságos helyzetben, és bővítse fel 500000 - 1000000 Ft-ra a passzív jövedelmét.
Sok sikert Mindenkinek!

Anikó képe

Kedves M0riturus! Nagyon tetszik a hozzáállásod. Békés megyében dolgozom jelenleg teljes állásban, irodában, de épp ebédelni van időm, mindez 85.000,-Ft nettóért. Ne emeltek bért 2 éve, 2-3 munkakört látunk el, többen is. Ahová végzettségem szerint mehetnék máshova, oda mindig befolyásos emberek ismerőseit sikerül felvenni, berakni, stb. Megtanultuk ezt a pént beosztani, és kettő éve már nyaralni sem tudtunk elmenni. Persze én is szeretnék félre rakni életbiztosításra többet, LTP-t kötni, nyaralni. Nem tudok hova váltani. Igen továbbképezhetném még magam, de mire hazaérek, hullaként próbálok a gyerekkel is tanulni. A passzív jövedelem eléréséhez is kell majd minden esetben ráfordítás,- nem kevés- ami előbb utóbb beérik. Biztosan.....

Anonymous képe

Köszönöm a lehetőséget! Üdv:Anonymus

kkalman képe

A szegényeknek könnyebb?
Ez igaz is lehetne rövid távon, mert az ember berendezkedik a semmire. De ez nem jó, nem egészséges állapot. A költségeket nem lehet minden esetben a bevételhez igazítani. Elég egy borulás, és kiderül, hogy rövid távon sem könnyű 100.000 Ft, vagy az alatti jövedelemből mindent kigazdálkodni. Főleg nem, ha gyerek is van, iskolába jár, és az iskola természete az olyan, hogy szinte minden hónapban tudnak valamilyen meglepetést okozni, hogy felboruljon a százezres családi költségvetés. Sok család vegetál ilyen kevés, vagy ennél is kevesebb jövedelemből. Nekik nem lehet megmagyarázni, hogy a szegényeknek könnyebb. Se rövid, se hosszú távon.
A szegénységet mindenki kipróbálhatja, ha van elég önuralma. Hónap elején százezret be a közös kasszába, ami annál több azt pedig jól elzárni, hogy ne legyen szem előtt. És akkor be kell osztani a családnak a 100.000 Ft-ot egész hónapra. Ezt még néhány hónapon keresztül meg kell ismételni, és utána lehet véleményt mondani arról, hogy a szegényeknek könnyebb.

F Tibor képe

A Cashflow társasjáték tökéletesen igazolja ezt Péter. A játék pedig szimulálja az életet. Aki magas életszínvonalon él a fizetéséből, annak jóval nehezebb (lehet) kikerülni a mókuskerékből. Egyébként én is ugyanezeket tapasztalom a saját életemben és a mások életével kapcsolatban is. Szóval ez jó hír azoknak, akik alacsonyabb életszínvonalon élnek és ki akarnak kerülni a mókuskerékből :)

Gál József képe

A rendszeres passzív jövedelem biztosan sokaknak segítene összegszerűségtől független, de leélni egy életet úgy, hogy arra vagy kárhoztatva, hogy te szegény vagy és érd meg azzal amid van.
Azért kísérem figyelemmel az általad tanítottakat és ettől reméltem, hogy olyan ismeretekre teszek szert ami előző életemben elkerült. Amit ezen a téren teszel kedves Péter az általam nagy tiszteletnek örvend, de én aki ezt több éve követi tudom mondani , hogy nem egyszerű, de a szándékod az nagyszerű.
Én utolsó szalmaszálként kapaszkodtam az egy év . hu tanaiba boldog lettem volna ha ez be is jön, de nekem csak mankót adott ahhoz, hogy ne adjam fel, de az én élethelyzetemhez megfelelőt ill segítőt igazán nem hozott. Ebben biztosan benne van a koromnál fogva lévő különbség, de a jobban élni akarás ebben a még hátralévő időben úgy gondolom engem is megilletne, de látom ezeket a javakat nem így osztják. Köszönöm, hogy elmondhattam.

Anonymous képe

Ki tudnád tenni ide a szeminárium linkjét, vagy email-ben elküldeni nekem? Valahogy elkevertem az emailt sajnos. Köszönöm.

Óvári Gyula képe

A ma esti szeminárium linkje:
http://www.ustream.tv/channel/webin%C3%A1rium-1ev-hu?utm_campaign=ustre-...

A ma esti szeminárium, a holnapi
és a holnap utáni ezen a linken lesz elérhető 19:00-tól.

(engedelmeddel Péter, idéztem a leveledből...)

üdv.: Gyulapu

Vajda Szilvia képe

Igen, részben én is egyetértek.
100000 Ft-ból nem hogy megélni, de még a hiteleimet sem tudom törleszteni, egyedül, 2 gyerekkel és munkanélkül.
44 évesen nem igazán vesznek fel sehová, vagy próbanapokra hívnak be dolgozni, ahol persze nem én kellek.

Szóval keresem a kiutat a nincstelenségből. A havi 500.000 Ft elérése, számomra egy megvalósult álom lenne.

Így jelen pillanatban nem igazán tudom megítélni, hogy a szegényeknek könnyebb lenne.

Püskiné Erdei Antónia képe

Hát... Nem hiszem. Ahhoz, hogy manapság valaki megéljen 100.000 Ft-ból, állandóan számolni kell a pénzt és mindig beüt valami, amiért kicsúszik az illető a hó végére a költségvetésből. Ez egy állandó nyomás, egy nagy stressz, ami lefojta a kreativitást, és korai megbetegedéseket okoz.

Simon Kornélné képe

500 ezer biztositása folyamatosan valószinüleg nehezebb, mint a 100 ezer. Belegondoltam-vajon meddig lehet lefele vinni ezt az összeget? Annak elérése esetén is mondhatod, hogy anyagilag független vagy? Ugye nem? Ha annyit tudsz folyamatosan elérni, ami mellett folyton osztani, szorozni, megszoritani kell az nem anyagi függetlenség.

Péter képe

Az anyagi függetlenség elérése kevesebb pénzből élőknek elég egyedi fogalom. Maga az anyagi függetlenség a pénzközpontú társadalomban szintén nehezen megfogható jelenség. Nem anyagiaktól való függetlenségnek nevezném hanem egy olyan személyre szóló gazdasági stratégiának, amely által hatékonyabban, kényelmesebben, céltudatosabban és felelősség teljesebben teremti meg valaki azt az összeget amely a napi megélhetést, egyéb kiadásokat és még tartalék képzést is biztosít. A kevesebb pénzből való napi megélhetés szegénység nélkül leginkább úgy valósítható meg ha valaki az összefogás ősi módszere szerint él, és értékrendje szerint a legegyszerűbb életformában. Ebben az esetben ha kevesebbet teremt elő akkor is könnyebben boldogul mint az aki többet keres de több kiadása van, egyedül próbál fennmaradni vagy nem tudja helyesen beosztani a jövedelmét.

Szendrei Kálmán képe

Szerintem teljesen mindegy, hogy gazdag vagy szegény. Nem attól függ a könnyűség, hogy mennyid van. Sok esetben a gazdagnak könnyebb elérni az anyagi függetlenséget, mert ő már legalább megtanult pénzt keresni.
Az egész a hozzáálláson és a kitartáson múlik. Sokan belekezdenek valamibe és 2-3 hónap múlva már nem csinálják. Ez annak köszönhető, hogy nem akarnak önállóak lenni, szeretnének valamit, de hamar feladják, mert megszokták, hogy mindig irányították őket és annak ellenére, hogy tudja mit szeretne elérni, nem teszi meg amit kell, pedig tudja, hogy így sosem lesz anyagilag független.
Sajnos ez van, viszont ezért van mindig hely a csúcson!

Szerafino képe

Szerintem nem az a lényeg hogy könnyű vagy nem ,mert mindenkinek nehéz....Tény hogy minden fejben dől el.
Összeg szerűen a kisebb igényű embereknek kevesebb kell az anyagi függetlenség jelenlegi szinten az eléréséhez.
De az a bizonyos várt anyagi függetlenség távolodni fog a jövedelem szint emelkedésével párhuzamosan. Nagyobb erőkifejtésre koncentrálásra lesz szükség. Nem egy bizonyos összeg elérése a cél hanem az anyagi függetlenség ami a bevétel növekedésével szinte az igények emelkedésével fog járni.Ezért fontos leírnod a céljaidat.
Mi ilyenek vagyunk emberek vagyunk a gondolkozásunk így van kódolva.Ez a biztosítéka a világ fejlődésének.

bbsanyy képe

Én is pontosan így gondolom.Szerintem is nagyon nehéz megfelelni az adott anyagi szintnek,hogy ne akarjon az ember annál többet mint amennyije van.Majd ha már elérte a kívánt többet akkor emelhet az életszínvonalon.Ehhez nagy önuralomra van szükség.

János Rutai képe

Az én véleményem mindent el lehet érni ha, megadjuk az árát. Az életem során láttam osztálytársaimat, hogy mire nyugdíjasok lettek alig van miből meg élniük, mert nem adták meg az árát annak, hogy idős korban is jól éljenek. Hiába van, három vagy két diplomájuk még sincs passzív jövedelmük elég. Az iskoláink nem tanítanak meg bennünket arra, hogyan adjuk el magunkat és hogyan legyünk kreatívak. Sok lexikális tudást belénk vernek, de hogyan éljük, túl az életünk könnyedén arra nem tanítanak. Érettségiük van, de élni tudásuk az nincs, mert iskoláink nem az életre nevelnek, hanem felesleges lexikális tudásra. Csak ennyit szerettem volna írni. Szeretettel és áldással. „RJ”

Szerafino képe

Szerintem nem az a lényeg hogy könnyű vagy nem ,mert mindenkinek nehéz....Tény hogy minden fejben dől el.
Összeg szerűen a kisebb igényű embereknek kevesebb kell az anyagi függetlenség jelenlegi szint az eléréséhez.
De az a bizonyos várt anyagi függetlenség távolodni fog a jövedelem szint emelkedésével párhuzamosan. Nagyobb erőkifejtésre koncentrálásra lesz szükség. Nem egy bizonyos összeg elérése a cél hanem az anyagi függetlenség ami a bevétel növekedésével szinte az igények emelkedésével fog járni.Ezért fontos leírnod a céljaidat.
Mi ilyenek vagyunk emberek vagyunk a gondolkozásunk így van kódolva.Ez a biztosítéka a világ fejlődésének.