3 dolog amit a gazdagok csinálnak és te nem

A gazdagok pénzt csinálnak. És éppen ezért, sokan gondolják, hogy a pénzteremtéshez pénz kell.

Ez tévedés. Azért van pénzük mert 3 fontos dolgot csinálnak. Mindig.

Tévedés azt hinni, hogy a gondolkodásuktól gazdagok. Nem láttam még soha senkit akinek jobban ment volna a sora a „gondolkozz gazdagon” rizsától. Ezt azok nyomják, akiknek fogalmunk sincs hogy lehet sok pénzt szerezni. Pedig nem nehéz.

Kétségtelen, hogy máshogy gondolkozik akinek sok pénze van. De nem azért van sok pénze, mert máshogy gondolkozott. 3 dolgot csinál ami miatt sok pénze van:

1. A könyvelés

A gazdagok mindig könyvelnek, és értik a könyvelés alapjait.

Érdekes módon sokszor még a könyvelők sem értik igazán, pedig nem bonyolult.

Sok könyvelő azt hiszi, hogy abból áll a dolog, hogy elvégez egy tanfolyamot és utána az adóhivatalnak küldi be a papírokat. A könyvelés azonban egészen másról szól. Egy tíz éves gyerek is képes megérteni.

Az alapja a pénzügyi kimutatás. A pénzügyi kimutatás, nem csak bevételből és kiadásból áll. Fel kell tüntetni, hogy mid van, honnan jön a pénzed és még néhány dolgot. Ezt már az 1ev.hu első hónapjában elmagyarázom.

A trükkös része, hogyha képes vagy ezt jól csinálni, azonnal megmutatja mit kell tenned, hogy sok pénzed legyen.

Ez a gazdagok kristálygömbje, ami megmutatja, hogy hol vannak kiapadhatatlan pénzforrások.

Mindössze egy óra egy ilyet jól megcsinálni havonta (bár én személy szerint hetente csinálom), és még nagyon ötletesnek sem kell lenned, hogy megtaláld a személyes aranybányádat.

2. A befektetés

A gazdagok befektetnek, de tisztázzunk le valamit.

A befektetés nem az, hogy pénzt adsz valakinek (pl. banknak, biztosító társaságnak, stb.), hogy majd valami nevetséges kamatot kapj vissza, ha minden jól alakul a tőzsdén. Ezt szerencsejátéknak hívják, és mellesleg sokkal kockázatosabb, mintha kaszinóba vinnéd a pénzed. Sok esetben még kockázat sincs, annyira biztos hogy veszíteni fogsz.

Mi egy befektetés?

Egyszerűen egy terv, hogyan fogod, visszakapni a pénzed. Persze ennek a tervnek az alapja az, hogy jól könyvelj és lásd a pénzügyi kimutatásod. Ebből pontosan tudod majd, hogy megtérül-e vagy sem, és hogy ez a befektetés neked való-e.

3. Adakozás

Sokan mondják, hogy jó dolog adakozni és hogy fellendíti az üzletet. Kevesen tudják, még a gazdagok közül is, hogy miért.

Az ember alaptermészetében van a segítő szándék. (Sokszor ezt használják ki a csalók). Az emberek nem érzik jól magukat ha nem tudnak segíteni. Az adakozás, az önkéntes segítségek, egyszerűen azért jók, mert te vagy a pénzed motorja. Ha te nem érzed jól magad, akkor nem fog menni az üzlet sem.

Ha segítesz másoknak és adakozol, önbizalmat és erőt ad. Ezért sokkal jobban mennek majd a dolgaid. Egyszerű nem?

Összefoglalás

Mindegy hogy most pont milyen anyagi helyzetben vagy. Ha ezt a három pontot alkalmazod jobban fognak menni a dolgaid.

A sorrendre azonban nagyon figyelj! Nem felcserélhető. Ha felcseréled ezeket bajba kerülsz. De ha jól csinálod, ezekkel bármilyen nehézségből kijuthatsz.

Egyetértesz? Vagy nem?

Láthatóság: 

Hozzászólások

Tibor képe

Egyetértek. Egy remek tanító és szórakoztató eszköz a Casflow társasjáték, sokat segít játék közben és után ezekre a dolgokra hangolni magunkat. Péter remek tanító mester, számtalan hasznos anyaga van már ami nekem is sokat segített, többek között neki köszönhetem, hogy végre ne külföldön és ne a mókuskerékben lássam az életcélomat...

Grace képe

Én is egyetértek, mert valóban fontos ez a 3 lépés. Azonban a környezetemben százak élnek úgy, hogy nincs tervezhető bevételük. Se fizetésük, se vállalkozásuk, se segélyük, se nyugdíjuk. Erre is van ötleted Péter?

Müller Péter képe

Írok majd erről egy cikket, de általánosságban a következőt tudom mondani:

1) A bevétel hiánya a csere hiányából jön. Nem tudnak másoknak olyan dolgokat adni ami értékes, azért nem kapnak pénzt.

2) Sok esetben a tanulás megoldás lehet erre, mert a legtöbb esetben nem tudják mit tudnánk adni másoknak, amiért pénzt kapnak.

Blackmike képe

Kedves Péter!
Több vállalkozó van az ismerőseim között,akik nagyon jól alkalmazták az általad leírtakat,és ebből jól megéltek. Én eddig nem próbáltam meg követni Őket,mert a szüleimtől azt láttam, hogy az ember elmegy valahová dolgozni, és abból jól meg tud élni. Ez régebben így is volt. Manapság viszont az a nézet terjedt el, hogy becsületes munkával nem lehet elég pénzt keresni.Egy régebbi rossz döntésem miatt, volt alkalmam megismerni a kisebbségiek "ügyeskedéseit".Ők úgy szereznek pénzt, hogy felköltöztetik a vidéki rokonságukat az egyszobás lakásba, és az önkormányzattól felveszik a nagy pénzeket.De kihasználnak minden alkalmat a pénzszerzésre, mint például egy beázásnál tovább locsolják a falat, hogy a biztosító többet fizessen.Egyszóval mindenki a szülei példáját próbálja meg leutánozni, pedig ahogy Te megvilágítod a dolgokat,az alapján az ember egyből megpróbál terveket kovácsolni.
A pénzügyi kimutatásról szívesen olvasnék még Tőled, ha lenne még valami a tarsolyodban.Szerintem a gazdagok azért fektetnek be, mert észreveszik, hogy nincs elég munkaeszközük, gépük, vagy csak dolgozójuk.Először több dolgozó alkalmazásával próbálkoznak, majd később új gépek beszerzésével, ami persze nem mindig jön be.

Müller Péter képe

Az 1ev.hu szinte egész első hónapja ennek van szentelve, de dióhéjban:

1) Vannak bevételeid és kiadásaid.
2) Van vagyonod és tartozásaid
3) Van valamennyi megtakarításod havonta
4) És van valamennyi készpénzed

Ezek hatással vannak egymásra. Ha ezt érted pontosan, az összefüggéseket és nem lesz gondod azzal hogy megtaláld a lehetőségeket.

Dudás Mártonné képe

Kedves Péter !

Olvasom az irásaidat és vannak benne számomra is hasznos informáciok mint például ez is. Olvastam mát másutt is a pénzügyi tervezésről de mindig azt gondoltam, hogy ezt a keveset fejben is eltudom osztani.
Egyszer felirtam az összes várhato kiadásaimat és szinte megrémültem, hogy mennyire nem elég a pénzem.
Igy hagytam az egészet .

Müller Péter képe

Nagyon gyakori amiről írsz, de hadd kérdezzek valamit.

Ha eltévednél, és elővennél egy térképet, és azt látnád hogy nagyon messze vagy a céltól, inkább eldobnád és bolyonganál tovább?

Ilyen a pénzügyi kimutatás is. Nehéz vele szembenézned. De a valóság semmit sem fog változni attól hogy van-e ilyened vagy nincs.

Az egyetlen dolog ami változni fog, hogy tudod majd hol vagy és lesz egy terved a kiútra.

Ez annyit fog neked segíteni, hogy megéri vállalni azt, hogy szembe kell nézned vele bármilyen nehéz is.

Müller Péter képe

Köszönöm, jó hallani hogy tudtam segíteni :)

Stubán Attila képe

Köszönjük.

Müller Péter képe

Köszi :)
Igyekszem majd hasonló dolgokról írni.

Szilvia képe

Péter, teljesen egyetértek. A befektetés valóban egy terv, és nem csak pénzt lehet befektetni. Én például leginkább az időmet fektetem be, amikor tanulok és terveket találok ki, illetve valósítom meg őket.

Müller Péter képe

Ügyesen csinálod, csak így tovább :)

BOB képe

igen, pontosan igy van:
1, Fontos hogy légy tisztába hogy állsz
2, befektetést azért ha lehet több dologba, ha az egyik bedöglik akkor legyen mire támaszkodni
3, a saját boldogságod érdekében.

és azért legyen egy jövőképed, egy terved hogy mikorra mit akarsz elérni, és mit teszel hogy ez meg is valósuljon. tehát én egy 4. pontot az azért még a célokról, tervekről tennék bele.

Müller Péter képe

Igazad van, a célok és a tervek nagyon fontosak.

L.János képe

Szia Péter!

Már többször hallottam,ezt a "leírni" dolgot,---de most már
én is megfogom csinálni,bár olyan szempontból kétségeim vannak még,hogy egy toll és egy füzet,hogy hozza vissza azokat,amit
a válság elvitt.
Egyébként szeretem olvasni az írásaid,köszönöm.

Müller Péter képe

Igen, ez nagyon fontos, de a toll és a füzet lényeges.

Nagyon sok emberrel, beszélek és azt látom, hogy még soha senki sem volt tisztában a valódi anyagi helyzetével anélkül, hogy leírta volna dolgot.

Sőt még én sem. Egyszer nem írtam már, mert annyira jól mentek a dolgaim, hogy úgy gondoltam, hogy ez már nekem felesleges. Olyan pénzügyi zuhanó repülést produkáltam, hogy az megdöbbentő.

Gyorsan visszaálltam rá, és rendbe jöttek a dolgaim.

Persze nem kérem hogy higgy benne, de egy próbát megér. Lehet hogy működik. :)

Bélteki Sándor képe

Üdv Péter
Valószínű fiatalabb generáciohoz tartozol. És ezért nem emlékszel arra, hogy 15-éve senkinek semmi baja nem volt. De 2006-ban eltörölték a vámokat. Tehát minden import, bár mit is vásárolsz. 120-ezer ember dolgozott a könnyü iparban 15-éve. Ma alig 1-2 ezer.Órákig tudnék írni a témáról de felesleges. Amig minden faluban 4-5 használt ruha kereskedő létezi és árulják a portékát a szegény embereknek. Akiknek jó munkahelyük volt, a hajógyárban,lánggépgyárban,akkumlátorgyárban,elzettnél,szallag és zsinorgyárban, magyar acél, fémmunkás stb, ezek a váci úti villamos megállók voltak.
Tiszteletem: B.S.YLPN

Sheila képe

Szia Péter!

Nagyon régen tudtam már foglalkozni az oldallal, de most valahogy mégis megnyitottam és elolvastam ezt a bejegyzést.
Már el is felejtettem, mennyire Zseniális dolgok vannak itt!

Rá kell szoknom, hogy megint észben tartsam, milyen hasznos dolgokat lehet itt olvasni.

Müller Péter képe

Köszi, remélem visszaszoksz rá :)

Péter képe

Péter valóban sok igazságot tanítasz. Nekem is sok dologban felnyitottad a szemem. Olyan lehetőségeket mutatsz amelyek alkalmazásával bárki aki nyitottabb és szélesebb körben is mer gondolkodni az mind megtalálhatja a maga útját és feladatát. Nagyon jó hogy megmutatod a módszereidet és közvetlenül felvállalod amit képviselsz. Sok ember ezekkel a lehetőségekkel el tud indulni és kiutat talál a nehéz és látszólag reménytelen helyzetekből.

Müller Péter képe

Köszönöm :)

maja  képe

Szeretem olvasni az írásaidat.Tanulságosak.Én is leírok mindent,terveket is gyártok,pontosan tudom,hogy mit szeretnék
elérni,mindig adakozok is abból a nagyon kevésből,ami van.De mindezek ellenére szegény vagyok.Pedig sok gazdag embert ismerek.Én azt látom,hogy az információ a legfontosabb.Van egy
szűk kör,akik birtokolják és megosztják a komoly információkat
egymás között és féltve őrzik,mint az aranytojást tojó tyúkot.
Ha be akarsz kerülni valamelyik "körbe",fizetni kell!Hatalmas
összegek cserélnek így gazdát,de még így se biztos,hogy "bevesznek a buliba".Egy ismerősöm másfél éve megy hetente tárgyalni,és már szétosztogatott vagy 15 millió forintot,hogy ő kapja meg a nagy pénzt hozó munkát,de még mindig csak reménykedik.....és ő csak egy icipicit gazdag....Nem látok
esélyt egy ilyen világban a gazdagodásra.

Müller Péter képe

Amiről te beszélsz a korrupciónak hívják és ne akarj ilyen emberek közé tartozni. Elmondom miért.

Az ilyen emberek mindig megszívják. Még ha most nem is így tűnik. Bűnözéssel pénzt szerezni, hogy után a éveket tölts egy ketrecben, elég értelmetlennek tűnik a számomra.

A látszólagos gazdagság nem ugyanaz mint a valódi. Meglepő módon, nem első sorban a pénz mennyiségével függ össze, hanem azzal, mi látszik a pénzügyi kimutatásban. Ezért fontos a könyvelés.

Ha az illető akiről beszélsz, a 15M-jét nem szétosztja, hanem értelmesen kihasználja, sokszoros megtérülést érhetett volna el pár hónap alatt. Ehelyett ő szerencse játékot játszik vele. Szétosztja, hátha megtérül. Szerintem ez nem túl ésszerű.

Te hogy látod ezt?

Anonymous képe

Biztos,Hogy igazad,de én még sajnos ugyanúgy bent vagyok a gödörben,és nem látom a kiutat!!!
Lehet,hogy Én nem látom a kiutat?

Üdv:Marcsi

Müller Péter képe

Az első lépés a könyvelés. Könyveld le, valójában hogy állsz.

Amikor ezzel készen vagy, akkor látod majd mi lesz a következménye, ha így mennek a dolgok tovább.

Ezután jön a befektetés vagyis a terv, hogyan mássz ki ebből.

Ha így csinálod menni fog.

Muki671229 képe

Sziasztok!
Már nagyon régen jártam köztetek, de ez most egy nagyon érdekes témának tűnik, ezért csatlakozom. Péter többször rámutat a könyvelés(jó!!) és főleg a pénzügyi kimutatás fontosságára, ami tényleg nem kétséges.De szerintem a legtöbbünknek a terv és a befektetés okozza az igazi problémát.A terv alapját, az ötlet, az igény felmérése, és az eszközeink mértéke,és abban rejlő mozgásterünk adja.És mibe fektessünk be?Felmerül a kérdés, és ennek a megválaszolásánál akadunk el a legtöbben. Az eszközeinkben rejlő szűkös mozgásterünk, az igazi és a fő probléma. A tervezés gyakorlatilag itt elakad, mert külső forráshoz kellene nyúlnunk, de mostanában ez igen ingoványos terep, ezért inkább leállunk stb....

Müller Péter képe

Igazad van, és ezért a következő bejegyzésben elmondok erről egy konkrét sztorit példának.

Érdekes téma lenne, ha arról beszélnék egy kicsit hogyan találjunk meg ötleteket?

Varga Levi képe

A gazdagok ... azert gazdagok mert adot csalnak...(jo konyvelok :) ), alpitvanyokon keresztul mossak tisztara a penzuket (adakoznak :) ), zsarolnak es lefizetnek embereket ... nem kell ezt tulmagyarazni ... en meg eletemben nem lattam gazdagot ... akinek nem lenne vaj a fule mogott ...

Müller Péter képe

Értem amit írsz, és biztosan van ilyen is.

Az adót sokszor nem csalják, hanem kihasználják a törvény adta lehetőségeket. Ehhez segít egy jó könyvelő.

Igen, az alapítvány is alkalmas arra, hogy adót kerüljenek el vele (pl örökösödésnél a családi alapítvány), de az alapítvány nem erre van kitalálva.

A zsarolás pedig bűncselekmény, szóval ha ilyet tesz egy „gazdag”, akkor az egy bűnöző. Egy igazi gazdag ember pedig, nem akar ketrecbe kerülni a pénz miatt, hiszen millió törvényes módja van annak, hogy sokat keress.